Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Various - 59 / 60 [Off Recordings]

Reizdanje deset godina starih klasika!

  • Damir Ludvig
  • 9 May 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Purple Disco Machine - My House

Berlinska etiketa OFF Recordings, nedavno je objavila ploču s materijalima prethodno objavljenim pod kataloškim brojevima 59 i 60, a napokon je došla na red i u ovoj rubrici. A-strana zvuči poznato već nakon prve minute praktičnog DJ uvoda. A kako i ne bi? U njoj je sažeta ostavština diskografske povijesti, ali i snimki federalnih agenata. Glazba uz koju su bezbrojne mase ljubitelja Deep i Funky House zvuka, provele neke od najljepših trenutaka na plesnim podijima širom svijeta. Purple Disco Machine je na radaru glazbene industrije već dobrih dvanaest godina, a Tino Piontek, koji stoji iza projekta, ove je godine napokon primio i nagradu Grammy za remix About Damn Time (Lizzo). Ime projekta otkriva konceptualni pristup klasičnom plesnom zvuku pod utjecajem bezvremenskih autora kao što su Prince, Miami Sound Machine, te najrazličitijih Disco izvođača. Uz zaraznu ritam sekciju, prepoznatljivi elementi pjesme su i semplirani govor koji je krajem sedamdesetih održao kontroverzni propovjednik Jim Jones, te gitarski rif s ploče Private Number, koju su Judy Clay i William Bell objavili za etiketu Stax još davne 1968. Dok u starim gradskim četvrtima niču nova reciklažna dvorišta, glazbena je reciklaža odavno razrađeni proces koji naš svijet čini boljim, a život kvalitetnijim. Ovaj uradak koji predstavlja fuziju melankolije, zarazne plesne energije, duhovnosti i bunta, materijal je koji deset godina nakon prve objave razvaljuje u klubovima, a to će činiti barem još deset godina, ako ne i dulje.

B1 James Silk - These Sheets

Na B-strani je još jedan klasik koga nije potrebno posebno predstavljati. Britanski producent James Silk iskoristio je semplirani vokal popularnog singla Between the Sheets, koji su The Isley Brothers objavili za Epic tijekom 1983. Redukcijom poznatog sentiša na osnovne elemente uz dodatak standardnih house udaraljki, filtriranih dionica, te aranžmana koji ni jednu dionicu dinamičnog aranžmana ne prepušta slučaju, Silk je postigao funkcionalnu strukturu upotrebljivu u bilo kojem DJ setu. Da se ne radi o jednoj od najpoznatijih pjesama koje je etiketa OFF Recordings objavila, ovo bi bio eventualan izbor za terase cocktail barova, no These Sheets je već odavno upotrebljiva i na najvećim plesnim festivalima.

B2 Malente & Teenage Mutants - Blow Your Mind

Ploča završava najsporijim uratkom, koji zahvaljujući razigranoj bas liniji i robotskim vokalima podsjećaju na funk osamdesetih, no danas je klasificirana kao Indie Dance glazba. Razigrani aranžman i vrhunska tehnička obrada, unatoč relativno malom broju elemenata čine ovu pjesmu atraktivnom u bilo kojem klubu. Blow Your Mind je pun pogodak i smisleno završava ovo kompilacijsko izdanje.

Load the next article
Loading...
Loading...