Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Thomas Schumacher - No Rules Involved / Blakkout [Electric Ballroom]

Techno bez pravila!

  • Damir Ludvig
  • 17 January 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Thomas Schumacher - No Rules Involved

Ni sam ne znam koliko sam puta pisao o izdanjima iza kojih stoji Thomas Schumacher, no znam da to ni jednom nije bilo u negativnom kontekstu. Ovaj pedesetogodišnjak iz Bremena jedan je od najboljih primjera dugoročno uspješne producentske karijere. Od njegovih prvih radova, objavljenih sredinom devedesetih do današnjih singlova i remikseva, Thomas stvara dojam autora bez kojeg bi Techno kao žanr zvučao potpuno drugačije. A-strana na početku ne otkriva gotovo ništa posebno, no kad se sintetička bass linija po uzoru na stare disco majstore kao što je Giorgio Moroder, pridružuje klasičnom Techno ritmu, postaje jasno da je glazba na ovoj ploči zbroj svih autorovih iskustava. Ima tu svega, vokalnih naracija, razuzdanih zvukova ritam mašina po uzoru na rani acid house, dramatičnih brejkova, te aranžman koji cijelu priču drži na okupu. Besprijekorna tehnička obrada, predstavlja samo bonus prvoklasnog putovanja iz prošlosti u budućnost. No Rules Involved, kao što i samo ime navodi nije uradak definiran pravilima koje diktiraju aktualni trendovi, već otvara vrata beskompromisnoj kreativnosti. Naravno, nimalo ne škodi što ovaj materijal i nepogrešivo funkcionira na bilo kojem plesnom podiju.

B1 Thomas Schumacher - Blakkout

Ponešto brži, ponešto energičniji i prilično mračniji uradak na B-strani očarava svojom estetikom već od početka. Klasična aranžmanska struktura polako se razvija i gradi napetu atmosferu koja nadograđivanjem elemenata slušateljstvo odvodi u trans. Hipnotički pristup glazbi nije ništa novo u produkciji koju donosi Thomas Schumacher, ali je kontekst svaki put drugačiji. Popunjavajući zvučnu sliku frekvencijama koje se pojavljuju nenametljivo, a onda stimulativno djeluju na spontane aerobne pokrete, Thomas postiže kulminaciju u drugoj trećini djela, nakon čega napetost koju glazba stvara već od prve minute, prirodno popušta. Sve u svemu još jedna odlična ploča s etikete Electric Ballroom, materijal koji pokreće publiku na velikim festivalima, malim klubovima i ilegalnim partijima u napuštenim skladištima.

Load the next article
Loading...
Loading...