Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - MR014 [Memory Remains]

Briljantno izdanje ukrajinske etikete!

  • Damir Ludvig
  • 10 January 2023

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Paa

Ovu sam ploču odlučio nabaviti pod svaku cijenu zahvaljujući materijalu objavljenom na B-strani, no A-strana me je osvojila već na prvo slušanje. Ni ne čudi. Etiketa čija izdanja nisu temeljena na poznatom producentu s još poznatijim remiksom, već na Deep Tech usmjerenju s prepoznatljivim vokalnim semplovima. Ploče izdavačke kuće Memory Remains, nejednom su se našla u rubrici Vinyl Tjedna, a nadam se da će to tako biti i ubuduće. Naime, baza ove odlične etikete, grad Kherson je lučki centar u Ukrajini koji su ruske vojne snage zauzele tijekom studenog 2022. Nažalost, ratovi, pandemije i ekonomske krize nisu iščeznule ni u dvadesetim godinama 21. stoljeća, a kreativci zadubljeni u glazbu ispaštaju ni krivi ni dužni. No, kao što i samo ime etikete kaže - Sjećanje Ostaje. Pa tako i sjećanje na klasični Deep Tech ritam s naglašenom sub-bas linijom koji je osnova je znalački odrađenog aranžmana nepoznatog autora. Tijekom gotovo osam minuta ništa ne prepušta slučaju, a fuzija akustičnih gitara i hipnotične strukture pjesme otvara bezbrojne mogućnosti upotrebe ovog materijala u DJ setovima kolega raznih glazbenih usmjerenja.

B1 Unknown - Acsm

Kada je talijanska pop skupina Ricchi e Poveri postala pobjednik festivala San Remo s pjesmom Se m' innamoro, nisu ni slutili da će nekoliko desetljeća kasnije davati prepoznatljivost underground ploči s deep tech štihom. Vjerojatno nitko sredinom osamdesetih nije mogao predvidjeti da će se pojaviti takav žanr, a ni to da će vinilna izdanja preživjeti geopolitičke, kulturne, društvene i modne promjene koje je svijet preživio nakon 1985. Njihove su najpoznatije pjesme Come Vorrei, Mamma Maria, Poveri, a Sara Perche ti amo je vječno prisutna i među navijačima nogometnog kluba Milan. Bend su činili Angela Brambati, Angelo Sotgiu, Franco Gatti i Marina Occhiena. Ricchi e Poveri, prodali su oko 20 milijuna ploča, a utjecaj njihovog stila proširio se je i našim krajevima. Pogotovo kad je u pitanju opus Novih Fosila. Fuzija Minimal zvukova i vokala iz poznatog pop klasika receptura je koja besprijekorno prolazi na brojnim izdanjima etikete Memory Remains. Aranžman mračnu atmosferu današnjice znalački pretvara u radost izazvanu nostalgijom etape u kojem se uvodi segment talijanskog evergreen singla. Ovo je ploča koja bilo koji underground party u trenu može pretvoriti u pop karaoke i obrnuto. Materijal koji će biti uzbudljiv i znatiželjnicima koji nisu nužno fanatični sljedbenici žanra.

Load the next article
Loading...
Loading...