Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Thomas Schumacher, Technohead - The Passion 2024 [Electric Ballroom]

Nova i stara verzija rave klasika na ekskluzivnom vinilnom izdanju!

  • Damir Ludvig
  • 8 July 2024

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Thomas Schumacher, Technohead - The Passion 2024

Krajem devedesetih, često se govorilo da onaj tko se sjeća tog razdoblja, nije ga doista proživio. Bilo je to vrijeme kada su rijetki posjedovali video kamere, a još manje njih ih je nosilo na underground partyje. Što bi i snimali u tim trenucima? Stroboskopska svjetla često su bila jedini izvor osvjetljenja u prašnjavim hodnicima napuštenih skladišta, gdje su rave entuzijasti organizirali zabave koje su trajale od sredine tjedna do kraja vikenda. Techno glazba i pripadajuća rave kultura nisu se temeljili na izvođačima sa zvjezdanim statusom, već su pravi heroji često ostajali anonimni. Unatoč tome, najkvalitetniji producenti i izvođači isplivali su na površinu i nikada nisu zaboravljeni. Technohead, britanski bračni par Lee Newman i Michael Wells, poznati i kao Greater Than One (GTO), stvorili su "The Passion," jedan od apsolutnih klasika tog doba. Thomas Schumacher, veteran scene, napravio je uzbudljivu novu verziju koja spaja staru rave himnu s vrhunskom suvremenom produkcijom, podižući atmosferu na svakom plesnom podiju i stvarajući idealan materijal za velike festivalske dvorane.

B2 Technohead - The Passion (Original 1993 Version)

Nakon laganog ambijentalnog uvoda, tempo prelazi na 150 udaraca u minuti, standardni BPM ranih devedesetih. Danas bi se reklo da je "The Passion" tipična produkcija tog razdoblja, no tada je to bila prava avangarda. Bilo je to doba u kojem se činilo da dolazi utopijska budućnost, a brzina glazbe kao da je žurila u tom smjeru, ne osvrćući se na prošlost. Sempleri, ritam mašine, kompjuteri, sekvenceri, DAT (Digitalna Audio Traka), MIDI i diskete postali su uobičajeni pojmovi u opisu nove glazbene revolucije povezane s prodorom techno glazbe. Iako su uređaji korišteni za glazbenu produkciju tog doba bili ograničeni iz današnje perspektive, čini se da je mašta producenata tog vremena bila neograničena. Svako tehničko ograničenje pretvoreno je u izazov, rezultirajući žestokim glazbenim izrazom koji nije imao dodirnih točaka s rock'n'rollom, već je poput manifesta futurizma rušio prošlost kako bi stvorio do tada nečuvenu produkciju. Techno glazba tog doba ili je tjerala publiku na spontane plesne pokrete na rave partyju, ili je one koji nisu bili spremni za ovaj kvantni skok tjerala što dalje s partija.

Load the next article
Loading...
Loading...