Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - Summer Daze [Daze]

Underground inkarnacija četvrt stoljeća starog hita!

  • Damir Ludvig
  • 16 November 2022

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Summer Daze 001

I dalje sam totalni naivac za ekskluzivnim vinilnim izdanjima, pogotovo kad je u pitanju obrada klasika otisnuta samo s jedne strane. Iako mediji tvrde da je prodaja gramofonskih ploča i dalje u vrtoglavom porastu, ne vjerujem da je ovaj singl dosegao potražnju kao remasterirani Pink Floyd ili The Beatles. Što je jedan od razloga zašto mi je navedeni materijal posebno zanimljiv. Originalna je verzija hita You're Not Alone, nominirana za priznaje BRIT Awards za pjesmu godine 1996. No, iako nije mogla nadmašiti pobjednički boy band Take That sa srcedrapajućom baladom Back for Good, pjesma je zauvijek utisnuta u anale plesne glazbe. Uz brojne obrade ovog klasika istaknuo bi Oakenfold & Osborne Remix, te verziju koju je za Ministry of Sound objavio Franky Wah.

Obrada na ploči lišenoj osnovnih podataka, napravila iskorak i u startu prilično komercijalan materijal pretvorila u čisti underground. Ne samo da je autor obrade izostavio svoje i ime djela s naljepnice na ploči, već je produkcijski odveo materijal u minimal i deep vode. Djelo, koje je većinom instrumentalno, bi bez vokala, koji se pojavi tek u brejku, imalo poprilično samostalan karakter. Međutim, hipnotički aranžman svojom atmosferičnom vožnjom na posljetku dovodi instrumental do trenutka u kojem zavodljivi glas pjevačice Ruth-Ann Boyle preuzima dominaciju zvučnom slikom. Jesu li autorska prava, te prava vlasnika snimke na ovoj ploči zakonski regulirana ili nisu, ionako nisu pitanja koja će prosječnom slušatelju umanjiti uživanje u ljepoti ove obrade. Ono što je sigurno je da ljudska kreativnost nema barijera, te da će najbolje pjesme uvijek doživjeti novu inkarnaciju bez obzira na kvalitetu žanra ili tonske obrade. Ova će odlična ploča zauzeti mjesto uz prvoligaška bootleg izdanja u mojoj kolekciji, a materijal je koji će na plesnom podiju funkcionirati za široki auditorij.

Load the next article
Loading...
Loading...