Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - Unknown - STOWAWAY006 [Stowaway]

Odličan minimal nepoznatog autora na ploči rumunjskog izdavača!

  • Damir Ludvig
  • 8 June 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Unknown

Od kada se je pojavio Minimal kao žanr, prošao je kroz velike promjene, a autori koji su se devedesetih pokušali snaći sa što manjim brojem elemenata uspješno su realizirali svoje produkcijske snove i udarali kreativni zid. Zato su se novi autori koncentrirali na drugačiji pristup produkciji i odveli žanr u drugom smjeru. Iako se još neki producenti drže starog žanrovskog koncepta, Minimal je danas ugodan, lepršav i konstruktivan žanr koji čak i DJ ekipi koja nije fanatično vezana za odrednice ovog načina izražavanja, uvijek može poslužiti kao funkcionalna poveznica unutar seta. Upravo je takav i zvučni zapis na A-strani. Atmosferičan i ležeran zvuk koji unatoč repeticiji ne opterećuje. Suvremeno odrađena produkcija koja djeluje gotovo terapeutski. Radi se o djelu koje ne zahtijeva posebnu pozornost slušatelja, no slušatelji koji pozorno slušaju itekako dolaze na svoje. Također, uradak je dovoljno plesan da prenese pozitivnu emociju u bilo kojem klupskom prostoru ili privatnosti doma.

B1 Unknown - Unknown

Prvi zvučni zapis na B-strani, idejno nastavlja priču s početka ploče, no harmonijski stvara dramatiku. Za razliku od A-strane, ovdje se sintetičke udaraljke odmiču od standardnog četveročetvrtinskog takta. Vokalni semplovi i sub frekvencije basa u savršenom su skladu, a cijeli je uradak temeljen na minornim, ali zanimljivim varijacijama efekata. Ovo je djelo namijenjeno zahtjevnijoj publici, a uspijeva zadovoljiti i kritičare koji ističu kako većina elektroničke glazbe današnjice zvuči kao da je ispala iz istog kalupa. Tema koja djeluje poput glazbe iz političkog trilera, igra se s klasičnim ritmičkim elementima, ali i daje si umjetničku slobodu koketirajući s elementima psihodelije, pa čak i dub glazbe.

B2 Unknown - Unknown

Iako posljednji zvučni zapis na B-strani donosi klasični electro funk ritam iz osamdesetih, njegov je aranžman bliži audio kolažu, nego glazbenoj podlozi koja bi stimulirala vratolomne pokrete na uličnom breakdance natjecanju. Završni dio konceptualno planiranje ploče nepoznatog autora u prvi plan stavlja slobodu ekspresije, a prikladan je kraj cjeline koja u početku igra na sigurno, a onda oslobađa kreativnu energiju dovoljnu za let u orbiti!

Load the next article
Loading...
Loading...