Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - Winter Daze [Daze]

Reciklirani Seal i Madonna u minimalnom house ruhu

  • Damir Ludvig
  • 18 March 2020

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Winter Daze 001

Kalendarsku zimu prigodno je završiti s izdanjem pod imenom ‘Winter Daze’, iako ono glazbeno sa najhladnijim godišnjim dobom gotovo da ni nema veze. Rujan će označiti točno trideset godina od objave originalne pjesme 'Crazy' koju su zajedno napisali Henry Olusegun Adeola Samuel i Guy Sigsworth. U produkciji za koju je zaslužan legendarni Trevor Horn, pjesma je objavljena kao debitantski singl zvijezde koju svi dobro znamo pod pseudonimom Seal. I dok pjevački genije za jesen priprema album ‘Standards’, fokusirajući se na evergreen remek-djela kao što su ‘I Put a Spell On You’, ‘My Funny Valentine’ i ‘I've Got You Under My Skin’, njemačka je vinil etiketa Daze na A-strani objavila verziju koja koristi refren pjesme ‘Crazy’. Prepoznatljivi vokal upotrebljen je tek kao začin koji osmominutni aranžman iz apstraktnog minimala transformira u lepršavu obradu koju je DJ populacija već razgrabila. U trenutku dok ovo pišem prikupljaju se prednarudžbe za reizdanje, a zahvaljujući reakcijama koje ova ploča izaziva vjerujem da će ih biti još. Maštoviti uradak koji kombinira staro i novo, jedno je od onih djela koje može funkcionirati u bilo kojem DJ setu, od stadionskog nastupa do korporativnog domjenka, a nešto je što gotovo svaki ljubitelj vinilnog formata želi imati u svojoj kolekciji.

B1 Unknown - Winter Daze 002

B-strana poseže za sličnim konceptom kao i A-strana, no zahvaljujući drugačijem izvoru, automatski zvuči posebno. Ništa manje ne možemo ni očekivati kad je izvorna pjesma jedan od vječnih klasika koji je objavila neuništiva Madonna. Objavljen iste godine kao i ‘Crazy’, kontroverzni je singl ‘Justify My Love’, podigao puno prašine. Budući da su autori pjesme Lenny Kravitz i Madonna dvije godine zanemarivali autorska prava trećeg autora, Ingrid Chavez je tužbom raščistila ovo pitanje i zauvijek riješila svoj status. Zaista ne znam kako je pravno riješena ovo vinilno izdanje etikete Daze, no to mi neznanje nimalo ne umanjuje užitak slušanja. Za razliku od A-strane na kojoj postoji moment iznenađenja, B-strana već nakon uvodnog DJ intro dijela otkriva stihove zaslađene erotskim nabojem, uzdasima i prepoznatljivu prateću temu. Zanimljivo je kako reciklaža glazbenih iskustava iz prošlosti uvijek budi interes više generacija spajajući nostalgičare i mladu generaciju koja kroz ovakav pristup uči o glazbenoj povijesti. Ovo je definitivno djelo koje ide u prilog teoriji negacije glazbenih revolucija, jer ni “original” iz devedesete nije nastao bez reciklaže. Konkretno, cijela je pjesma koju izvodi Madonna, izvedena preko podloge 'Security of the First World' koju su Public Enemy objavili još daleke 1998. Kada bi se principi reciklaže koji vrijede u glazbenoj industriji primjenjivali u ekologiji, svijet bi bio daleko bolje mjesto.

Loading...
Loading...