Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Various Artists - Parquet Most Wanted EP 14 [Parquet Recordings]

Parketari unose ugođaj vječnosti u vidu vinila vrhunske kvalitete

  • Damir Ludvig
  • 13 November 2019

Ovaj je EP stigao putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Solee - Impressed (2019 Rework)

Moram priznati da sam jedva čekao da se ovo izdanje nađe u mojim rukama i to ponajviše zbog prvog zvučnog zapisa na A-strani. Radi se o novoj verziji legendarnog djela iz 2006. Kada je original objavljen kritičari doslovno nisu znali u koju bi glazbenu kategoriju svrstali ovaj uradak. Budući da je u to vrijeme najpopularniji žanr bio minimal, mnogi su ga htjeli svrstati iza te stilske ograde. Dio DJ-a je tvrdio da je to tech house, a mediji su "Impressed", koji je ime Solee katapultirao u vrh svjetske produkcije, prozvali početkom novog glazbenog žanra po imenu neotrance ili jednostavno neo. Danas je redovito svrstana u melodic house & techno, no zapravo ni ta definicija nije ništa drugo nego pokušaj deskripcije neopisivog. Čar ovog klasika je u fuziji lepršave melodije koja asocira na synth pop glazbu osamdesetih u aranžmanu namijenjenu novom mileniju. Izuzetno mi je drago da nova verzija minimalno odstupa od originala. Doslovno se radi o laganim kozmetičkim intervencijama koje više služe kako bi original adaptirale suvremenim audio standardima, nego se bavile korekcijom slučajnosti koje ovo djelo i čine tako posebnim.

A2 Oliver Winters - Obscurity

Drugi naslov na A-strani nastavlja lagano i progresivno. Radi se o profesionalno aranžiranom djelu s vrhunskom produkcijom. Gradacija emocija zarobljena u gotovo sedam minuta glazbene odiseje odrađena je majstorski, a iako je tempo ovog elegantnog uratka na relativno brzih 125 BPM-a, on djeluje sporije radi melankolične atmosfere koja je osnovna odrednica ove melodične kompozicije.

B1 Alyne - No One Saves You

Kad EP otvara klasik, teško je otrgnuti se nostalgičnom ugođaju, a pozitivno je što i B-strana nastavlja atmosferu koja ima retro elemente. Jedan od singlova koji od devedesetih povezuje sve generacije na plesnim podijima svih kontinenata je "Acid Phase" kojeg je legendarni Emmanuel Top objavio 1994. Prepoznatljive note Topove teme provučene su kroz ovo uzbudljivo djelo s tim da u sredini aranžmana tempo usporava po uzoru na klasik iz osamdesetih "French Kiss". Mješavina začinjena dramatičnim sintetičkim zvukovima i napetom atmosferom odlično je oruđe za euforičnu klupsku atmosferu. Kao i svaka kultura tako je i kultura elektroničke glazbe temeljena na iskustvima prošlosti, a ovaj uspješni sraz rejverske melodije i progresivne produkcije očiti je dokaz kako se to uspješno radi.

B2 Rinzen & Evan Casey - Fractal

Povezanost fraktalnih struktura i audio sinteze zajednička je tema još od ere dok su Tangerine Dream eksperimentirali sa zvukom i psihodeličnim supstancama. Ovo progresivno djelo se razvija laganom brzinom stvarajući hipnotičko ozračje i osjećaj ugode. Elegantan aranžman i instrumenti u panoramskim efektima spoj su instrumentalnih iskustava svih glazbenih razdoblja pretočenih u kompaktnu cjelinu koja ovo odlično izdanje privodi kraju.

Load the next article
Loading...
Loading...