Search Menu
Home Novosti Menu

Uskoro počinje 30., jubilarni WGT Festival

Najveći dark festival glazbe i mode održat će se od 26. do 29. svibnja u Leipzigu

  • TEKST i FOTO: Miljenko Rajaković
  • 12 May 2023

Prije 31 godinu, dvojica gotika iz Leipziga imali su neobičnu ideju: nisu htjeli stvoriti još jedan mračni glazbeni festival, već nadregionalno okupljanje istomišljenika za opušteno druženje, razgovor i slavlje. I goth glazba i stil polako su ulazili u Njemačku Demokratsku Republiku, a istočnonjemački režim nije odobravao ni jedno ni drugo.

Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke i popuštanja represije protiv samoizražavanja, grupa prijatelja počela je priređivati plesne večeri s gotičkom tematikom u Leipzigu. Godine 1992. organizirali su prvi Wave-Gotik-Treffen, s osam bendova koji su svirali tijekom dvije noći u omladinskom klubu Eiskeller u Connewitzu (danas poznatom kao Conne Island). Otprilike 2000 Gotha se pojavilo na prvom događaju.

Kad je prvi Wave-Gotik-Treffen Festival održan na rubu Leipziga s oko 2000 posjetitelja i tek nekolicinom bendova, malo je bilo vjerojatno da je itko zamišljao da će WGT u roku od nekoliko godina postati najveći susret dark glazbenika i publike u svijetu.

Od tada je Wave-Gotik-Treffen postao ako ne najveći, onda najpoznatiji goth dark festival na svijetu. WGT sada ima godišnju posjećenost od otprilike 20 tisuća ljudi, s više od 150 glazbenika na mjestima diljem grada, uključujući Täubchenthal, Felsenkeller, Schauspielhaus, Haus Leipzig i Stadtbad.

Ove godine je 30. okupljanje na istom mjestu u njemačkom gradu Leipzigu, koji godinama već živi za taj 4-dnevni festival. Brojne lokacije u gradu, kojih smo nekad nabrojali i do 50, nude šaroliku ponudu za svakog posjetitelja.

Wave-Gotik-Treffen nije samo okupljanje usredotočeno na glazbu: tu su čitanja, piknici, kazališne i operne predstave, umjetničke izložbe i još mnogo toga. WGT se razvio, kao i scena oko njega. Njemački izraz "Schwarze Szene" je kišobran za crnu dugu glazbenih žanrova uključujući goth, industrial, EBM, neo-folk, hladni val pa čak i srednjovjekovni rock. Moda ovog širokog plemena više nije isključivo crna: neonski cybergoti, pastelni gotičari i steampunk tonovi sepije također su dio scene.

Uz sve službene koncerte i aktivnosti za koje je potrebna WGT narukvica za prisustvovanje, duh "treffena" je živ i zdrav. Postoje deseci neslužbenih događaja tijekom vikenda Leipzig WGT otvorenih za one bez ulaznice, od kojih je najveći 'Viktorijanski Piknik' u parku Clara Zetkin u petak, 26. svibnja. Ovo okupljanje evoluiralo je tijekom godina iz tihog susreta gotičara koji obožavaju povijest odjeću za veliki događaj "vidi i budi viđen" s tisućama sudionika i naizgled jednakim brojem promatrača i fotografa. Ovdje ćete doista vidjeti sve, od rokokoa i viktorijanske mode do Cosplay odjeće i fantastičnih bića s drugog svijeta. Tu je i regularni 'Obsession Bizarre' Fetish party koji ide uvijek u subotu tokom 4 dana festivala u odličnom Volkspalastu i za koji treba poseban dress code da bi se ušlo unutra.

Postoje deseci grupa s posebnim interesima koje se sastaju u Leipzigu tijekom WGT vikenda: grupe gotičkog šivanja, klubovi obožavatelja bendova, pa čak i Gothic Run za sportske gotičare. Naravno, tu su i bezbrojna privatna okupljanja prijatelja, od kojih neki žive oceanima odvojeni jedni od drugih i samo se jednom godišnje imaju priliku osobno sresti u Leipzigu.

Na ovom jubilarnom biti će predstavljena i knjiga cijele povijesti festivala na njemačkom jeziku pod imenom “Leipzig in Schwarz - 30 godina Wave-Got Treffen-a” kojim se obilježava tri desetljeća WGT-a.

Glazbeni vrhunci ove godine uključuju neke od bendova kao što su Front 242 (BEL), Front Line Assembly (CAN), Covenant (S), Chameleons (UK), Das Ich (D), Deine Lakaien (D), Lebanon Hanover (D/ UK), The Mission (UK), The March Violets (UK), Skeletal Family (UK), Hekate (D), Apoptose + Fanfarenzug Leipzig (D), Das Ich (D), Loell Duinn (HR) i pridošlice kao što su Rosegarden Funeral Party (SAD) i Stranger & Lovers (MEX) koji debitiraju na WGT.

U četvrtak 24. svibnja će sudionici WGT-a početi formirati čvrsti crni red na glavnom željezničkom kolodvoru kako bi zamijenili svoje karte za narukvice. Od tamo će se poput prolivene crne tinte proširili cijelim gradom za četiri dana glazbe, kulture i prijateljstva.

Kao i svake godine tu su posebno dizajnirane unikatne festivalske ulaznice. Uključuje sve prostore i lokacije u gradu sa svim konceratima, klubovima, izložbama, galerijama, filmovima i svim što se događa + sav besplatan javni prijevoz po gradu tokom cijelog festivala i košta 170 eura. Karta koja se poslije tamo zamijeni za narukvicu kupuje se unaprijed na službenoj stranici festivala www.wave-gotik-treffen.de/english/. Dobrodošli na WGT festival 2023.

Next Page
Loading...
Loading...