Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

YouTube kanali za DJ-eve početnike

Pregled serijala video-tutoriala koji vam mogu pomoći u prvim koracima DJ-iranja, iz 'bedroom DJ' perspektive

  • Željka Rudar I Foto: Unsplash (Krys Amon)
  • 19 January 2020

Svaki početak nosi sa sobom niz izazova koje pokušavamo nadvladati, a prvi koraci u DJ-iranju nisu ništa drugačiji. 'Odakle krenuti? Što je temelj dobrog DJ seta? Kako on ili ona to rade? Koji su sve trikovi? Moram nešto brojati?...' samo su neka od pitanja koja nam vjerojatno svima prolaze mislima pri tom ulasku u DJ svijet.

Iznosim ovo iz perspektive 'bedroom DJ-ice'; prije dvije godine upustila sam se u ovu glazbenu avanturu, kako iz ljubavi prema elektronici i glazbi općenito, tako i iz čiste znatiželje, s glavnim motivom da dosegnem nivo DJ-iranja kroz koji ću moći posložiti i odvrtiti pristojan 2-satni set. S vremenom su ciljevi porasli, no inspiracija je ostala ista - kao i svakog od vas, i dalje me u razvijanju DJ zanata nosi ta šašava ljubav prema svim tim finim tonovima i energijama.

Jedan od najvećih izazova pri samim počecima bio mi je izvor informacija. Nakon kupovine prvog budget-friendly digitalnog kontrolera, odluka je bila kako ću sve što mogu pokušati naučiti putem interneta, i to ciljano - YouTubea. Ova je platforma izvor doslovce svega, pa tako i čitavog niza informacija o DJ-iranju, što od raznih tutorial-kanala pa sve do videosnimki setova naših DJ heroja, kroz koje se također može svašta naučiti.

Međutim, kao neiscrpan izvor (bes)korisnih informacija, YouTube je ujedno i jedna ogromna prašuma, za koju trebaju strpljenje, vrijeme i dobar kompas! I dok svi odmah u startu želimo skočiti na te digitalne kontrolere i/ili playere i krenuti vrtiti glazbu kao sva ta DJ imena koja vidimo, "jer to je lako", realnost je drugačija. "Press play" može svatko, ali za onaj iskonski kvalitetan set treba vještina, znanja, iskustva...

Do tog nivoa je put koji svi mi "bedroom DJ-evi" moramo proći. Pokušaji i pogreške su nam temelj napretka, a u tome su mi ili pomogli ili još uvijek pomažu niže navedeni YouTube DJ kanali - koji su hvalevrijedan izvor znanja i informacija u ovom našem putovanju!

#ShareTheKnowledge
DJ TLM TV

Pod vodećim motivom #ShareTheKnowledge, nizozemski DJ TLM je u posljednjih nekoliko godina na svom YouTube kanalu kreirao iznimno koristan sadržaj za svakog DJ početnika. Iako trenutno ne predstavlja često novi sadržaj, ovdje ćete pronaći čitav niz arhive, koja će vam dati korisne smjernice.

Njegov "Beats, Bars & Phrases" video, u kojem uči kako brojati glazbu, otvorio mi je i oči i uši u načinu slušanja te razumijevanja što znači dobro umiksavanje dviju pjesama, a sukladno tome, dalje i kreiranje setova. Uz to, tu su i njegovi "Q&A" video-serijali, u kojima odgovara na pitanja DJ zajednica i nudi korisne savjete.

Pretežno je fokusiran na hip-hop i r&b glazbu, a njegova "Mix Tutorials" YouTube playlista sadrži još izvrsnih tematskih videa, za bolje razumijevanje pojmova 'beat-matching', 'dropping it on the 1', tranzicija između veće razlike bpm-ova te bazičnog umiksavanja pjesama...

"In My Mind"
Laidback Luke

I dok smo žanrovski u potpunosti na suprotnim polaritetima, Laidback Luke je jedno od onih DJ imena koje cijenim zbog vrhunske tehnike koju koristi u svojim miksevima - i znanja koje neumorno dijeli. Iza njega je 20 godina DJ-iranja, učenja od majstora ovog zanata, građenja vlastitog labela i oblikovanja u jedno od vodećih imena nizozemske elektroničke scene.

Svojevremeno je na svojoj web-stranici imao forum, putem kojeg je dijelio znanje, a prije nekoliko godina to je prenio na svoj YouTube kanal, vlogerskog tipa. Ovdje ćete pronaći bogati izvor informacija o DJ-iranju, produkciji, pratiti njegove turneje, promišljanja o trendovima i slično...

Ono što se posebno ističe i vrijedi spomenuti u ovom kontekstu je njegov "In My Mind" video-serijal - riječ je o video-snimkama DJ setova koje kreira kod kuće ili tijekom nastupa, a zatim ih dodatno obogati i editira s vlastitim komentarima što radi u svakom trenutku, odnosno, "što mu je trenutno u mislima". Vrijedan izvor informacija, a sve to "for free", na njegovom YouTube kanalu.

"Tips, Tricks & Mixes"
Crossfader

S razvojem interneta, razvila se i industrija online-tečajeva, što nije zaobišlo ni ovu našu granu. Niz je DJ i producentskih online "škola", a za nas početnike je što ih većina na svoje YouTube kanale postavlja video-tutoriale, kako bi tim sadržajem privukle potencijalne nove pretplatnike online-tečajeva.

Jedna od takvih "škola" je i britanski Crossfader, platforma koja nudi dobro strukturirane online-tečajeve DJ-iranja, a istovremeno svoj brand razvija i putem YouTube kanala, na kojem za prvu ruku možemo pronaći korisne savjete i trikove, a među novijim sadržajima tu su i kvalitetne recenzije raznih DJ proizvoda.

Posebno ističem "Tips, Trick & Mixes" video-serijale fokusirane na Rekordbox, Serato DJ i Traktor platforme, koji donose korisne početničke savjete i olakšava snalaženje kako u samom softveru, tako i na pretežno digitalnim kontrolerima.

"Top 5 DJ Mistakes"
Point Blank Music School

Još jedna škola iz Velike Britanije, i to prestižna Point Blank Music School, na svom YouTube kanalu nudi korisne informacije o DJ-iranju! Iako su primarno fokusirani na produkciju glazbe, uz malo pretraživanja moguće je pronaći i savjete za DJ-eve. U ovom slučaju od koristi su mi bili savjeti koje prezentiraju Ben Bristow i DJ Ravine, ujedno i predavači na ovoj školi - gdje posebno ističem video slikovitog naslova "Top 5 DJ Mistakes". U mom slučaju, bilo je 5/5, priznajem!

"How-To"
Digital DJ Tips

U kategoriju online-tečajeva spada i Digital DJ Tips, koju je prije desetak godina osnovao DJ Phil Morse, prepoznatljiv i kao autor knjige "Rock The Dancefloor!". Uz tečajeve, ova čitava platforma temelji se na web-stranici, gdje ćete pronaći savjete, članke, recenzije proizvoda, kao i pratećem YouTube kanalu s korisnim sadržajem.

Pregledavanjem i strukturiranjem njihovih 10-15 minutnih 'how-to' videa moći ćete dobiti uvid u neke korisne trikove kojima možete nadograditi svoju tehniku ili jednostavno uvidjeti što radite dobro, krivo ili ne radite uopće. Imaju fino posloženu i redovito nadopunjavanu YouTube playlistu "DJ Tips & Tricks", kroz koju se može naučiti mnogo toga.

"Traktor Master"
DJ TechTools

Jedna od vodećih platformi u svijetu DJ-iranja svakako je DJ TechTools, a njihov blog je sada već davne 2007. godine bio među prvim blogovima koji se bave digitalnim DJ-iranjem! I dok im se poslovni model svodi na online-store, kroz različiti blogerski i video-sadržaj našu zajednicu obogaćuju korisnim edukativnim sadržajem, koji je for-free dostupan kako na njihovom web-u, tako i na njihovom YouTube kanalu.

Osnivač DJTT-a je Ean Golden, a upravo njegovo lice, glas i trikove ćete vidjeti u njihovim video-tutorialima koji se dotiču Native Instrumentsa i njihovog branda Traktor. Svojevremeno je i sudjelovao u razvijanju jednog od modela ovih digitalnih kontrolera, stoga često ima korisnih insajderskih informacija o samom funkcioniranju hardvera i softvera.

Kao korisnici upravo Traktorovog kontrolera, njihovi video-sadržaji posvećeni upravo ovoj temi bili su mi od velike koristi, a sve je prigodno posloženo u YouTube playlistu "Traktor Master: Traktor Pro Techniques + Tips".

Uzori, uzori, uzori...
Mixmag / Boiler Room / Cercle...

...zapravo bilo koji brand koji kroz svoj YouTube kanal predstavlja videosnimke setova vaših omiljenih DJ imena. Jednostavno, nakon što sam prošla osnove DJ-iranja i postavila temelje u razumijevanju ove teme, intenzivno sam počela pratiti, proučavati - i slušati, razne video-snimke DJ setova artista koje pratim. Zahvaljujući spomenutim kanalima koji objavljuju te snimke u HD rezoluciji, samim gledanjem i proučavanjem svih tih majstora na djelu možete naučiti puno trikova i upiti znanje.

Kao osobni odabir, ovdje ide Honey Dijon i njen sada već kultni "Sugar Mountain" set.

Ovime privodim kraju ove preporuke korisnih YouTube kanala za sve nas koji spadamo u kategoriju "bedroom DJ-eva" i pomalo učimo ovaj predivni zanat. Ako ste na samom početku i u ovo ste ušli u potpunosti samostalno i samouko, YouTube (i interneti općenito) su vrlo koristan, ali raspršen izvor informacija i znanja. Ta raspršenost je ujedno i najveći minus kod samostalnog učenja, ali uz malo dobro volje i posvećenosti, jednostavno si možete sami posložiti plan i strukturu kojom želite učiti te postaviti neke temelje. Kasnije uvijek možete pohađati neku školu, online-tečaj ili jednostavno povući za rukav tog iskusnog DJ frenda ili frendicu i priupitati za savjete. I oni su nekada bili na početku i sigurno su voljni pripomoći!

Sretno nam dalje u ovom putovanju! :)

Next Page
Loading...
Loading...