Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

82% umjetnika “zabrinuto” je zbog upotrebe AI-ja u glazbi, otkriva studija

Utjecaj umjetne inteligencije mogao bi biti “potencijalno razoran”

  • Mixmag/Pexels
  • 23 August 2024
82% umjetnika “zabrinuto” je zbog upotrebe AI-ja u glazbi, otkriva studija

Nova studija organizacije za glazbena prava APRA AMCOS otkrila je da je veliki postotak glazbenika “zabrinut” zbog upotrebe umjetne inteligencije u glazbi. U “najvećoj studiji ove vrste” koju je provelo 4200 umjetnika u Australiji i Novom Zelandu, APRA AMCOS otkrila je “potencijalno razoran utjecaj” umjetne inteligencije na glazbenike u regiji. Studija je pokazala da je 82% umjetnika “zabrinuto” da bi ih korištenje AI-ja u glazbi moglo ostaviti bez posla u budućnosti i staviti u financijski rizik.

APRA AMCOS je također izveštava da bi 23% prihoda umjetnika moglo biti ugroženo zbog napretka u generativnoj umjetnoj inteligenciji do 2028., s “procijenjenom kumulativnom ukupnom štetom od preko pola milijarde australskih dolara. [Ovo izvješće] ispituje ekonomsku dimenziju i trendove na ovom brzorastućem tržištu, kao i stavove glazbenih stvaratelja”, kaže prof. dr. Klaus Goldhammer, izvršni direktor istraživačke grupe Goldmedia GmbH, koja je provela studiju. “Australija i Novi Zeland ne samo da se prilagođavaju promjenama koje pokreće umjetna inteligencija – oni prednjače, postavljajući mjerilo za ostatak svijeta.”

Unatoč zabrinutosti, 38% ispitanih također je reklo da koristi AI u svom radu, dok se 54% složilo da može pomoći kreativnom procesu pri stvaranju glazbe. Više od dvije trećine sudionika vjeruje da “rizici upotrebe umjetne inteligencije nadmašuju njene moguće mogućnosti”, a gotovo svi se slažu da bi kreatori trebali “obratiti više pozornosti” na izazove i probleme s autorskim pravima koji dolaze s uporabom umjetne inteligencije u glazbi.

Cijelo izvješće APRA AMCOS pročitajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...