Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Nova istraživanja pokazuju da većina ljubitelja glazbe želi ograničiti korištenje AI-a u stvaranju glazbe

Podaci otkrivaju da 74% obožavatelja vjeruje da se umjetna inteligencija ne bi trebala koristiti za oponašanje umjetnika bez njihova pristanka

  • Mixmag I Foto: ThisIsEngineering/Pexels
  • 30 November 2023
Nova istraživanja pokazuju da većina ljubitelja glazbe želi ograničiti korištenje AI-a u stvaranju glazbe

Nova anketa otkrila je da većina ljubitelja glazbe vjeruje da bi trebalo uvesti ograničenja na korištenje umjetne inteligencije (AI) u glazbi. Kao dio Global Music Reporta, IFPI je prikupio odgovore preko 43 tisuće obožavatelja glazbe iz 26 zemalja. Ovogodišnji rezultati otkrivaju da unatoč porastu oponašanja rada umjetnika, s pjesmama koje koriste AI vokale za repliciranje poznatih glazbenika koje postaju viralne, 74% se slaže da se AI ne bi trebala koristiti za oponašanje umjetnika bez njihovog pristanka.

Povrh toga, 76% je reklo da umjetnoj inteligenciji ne bi trebalo dopustiti korištenje glazbe bez dopuštenja. Većina sudionika (79%) slaže se da je ljudska kreativnost najbitniji dio stvaranja glazbe, dok je 73% reklo da glazba koja koristi AI treba to jasno istaknuti.

Međutim, ranije ove godine, tvrtka za distribuciju glazbe Ditto Music otkrila je da 59,5% umjetnika već koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje glazbe, dok je daljnjih 47% sklono umjetnoj inteligenciji za pisanje pjesama u budućnosti. Ove je godine također došlo do uspona umjetne inteligencije u glazbi jer je kontroverzna pjesma 'heart on my sleeve' postala viralna koristeći AI vokale The Weeknda i Drakea. Prošle godine pjesma kineskog Tencent Music Entertainmenta (TME) tvrdila je da je prva pjesma koja koristi AI vokale a koja je premašila 100 milijuna streamova.

“Iako obožavatelji glazbe diljem svijeta vide i prilike i prijetnje AI-a, njihova poruka je jasna: autentičnost je važna”, rekla je Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja za Music Week. Uz to je dodala: “Konkretno, obožavatelji vjeruju da bi AI sustavi trebali koristiti glazbu samo ako je dobiveno dopuštenje i trebali bi biti transparentni o materijalu koji njihovi sustavi gutaju. Ovo su pravovremeni podsjetnici za donositelje politika dok razmatraju kako implementirati standarde za odgovornu i sigurnu umjetnu inteligenciju.”

Globalno glazbeno izvješće IFPI-ja pogledajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...