Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Berlinski klubovi mogli bi biti proglašeni 'kulturnim institucijama'

Berghain je trenutno jedini klub koji je u Berlinu označen kao kulturno dobro

  • Mixmag I Foto: Simon Tartarotti/Unsplash
  • 7 May 2021
Berlinski klubovi mogli bi biti proglašeni 'kulturnim institucijama'

Odluka da berlinski klubovi postanu kulturne institucije a ne samo mjesta za zabavu, podržana je velikom većinom na glasovanju održanom od strane Odbora za izgradnju, stanovanje i urbani razvoj grada Berlina.

Rezultati se upravo danas, 7. svibnja predstavljaju Vladi za konačnu odluku. Ako se taj novi zakon usvoji, klubovima će se ponuditi dodatna podrška i zaštita, uključujući financijsku pomoć za prevladavanje ekonomskog utjecaja pandemije, porezne olakšice, dozvole koje im omogućuju rad u širim dijelovima grada i potencijalna izuzeća od ograničenja buke.

Prema Live Musik Kommissionu glasovanje za bilo je gotovo jednoglasno i klubovi i mjesta za evente pridružit će se kazalištima, muzejima i koncertnim dvoranama kao kulturna mjesta, dok će “zabavna mjesta” i dalje ostati javne kuće, kina i kockarnice.

Rezultat je to jednogodišnje kampanje koju je vodio Parlamentarni forum za klupsku kulturu i noćni život. Inače je Berghain trenutno jedini klub u Berlinu koji je klasificiran kao kulturna institucija.

Pamela Shobeß, povjerenica Berlin Cluba, rekla je: “Ovom odlukom Bundestag šalje snažnu pa i zakašnjelu poruku republici. Glazbeni klubovi su kulturne institucije koje oblikuju identitet gradskih četvrti kao sastavni dio kulturnog i gospodarskog života. Sada zastarjeli zakon treba prilagoditi stvarnosti. To pomaže održati gradove i četvrti na životu te zaštititi kulturna mjesta od raseljavanja.”

Godine 2018. berlinska klupska scena donijela je ogromnih 1,5 milijardi eura, a Njemačka je nedavno obećala 2,1 milijardu eura za svoja kulturna mjesta i projekte tijekom 2021. godine.

Load the next article
Loading...
Loading...