Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Predstavljen prvi multimedijalni sci-fi album u Bosni i Hercegovini

Na albumu Adisa Kutkuta Billaina "Nomad's revenge" organski se prožimaju muzika, ilustracija i video

  • Mixmag
  • 22 July 2019
Predstavljen prvi multimedijalni sci-fi album u Bosni i Hercegovini

Skladatelj, dizajner i glazbeni producent za igre, filmsku glazbu i naučnu fantastiku, Adis Kutkut Billain, u kinu Meeting Point u Sarajevu predstavio je svoj samostalni album, "Nomad's revenge". Riječ je o prvom BiH sci-fi albumu koji je u potpunosti multimedijalan - na njemu se organski prožimaju glazba, ilustracija i video. Narativ je ispričan putem elektronske muzike koja ima i elemente radiodrame, dok je vizualni segment kombinacija stripa, animacije i filma.

Autor projekta i albuma, Billain, tijekom 23-godišnje karijere ima bogat opus diskografije - samo neke od njih su Owsla za Skrillexa US, Kaizan u Japanu, Bad Taste u Britaniji, Renraku u Americi. Poznat je kao glazbeni kompozitor i dizajner zvuka za holivudske filmove "Pacific Rim" i "Hunter Killer". Radio je kao dizajner zvuka i muzike za najveće svjetske brandove Apple, Chase bank, Gatorade, Nike, Adidas, Motorola, NBC i Verizon pod krovom firme Qdepartment u New Yorku. Izumitelj je prvog virtual reality YouTube kanala na svijetu pod nazivom "Terminal".

Lokalno je djelovao kao glazbeni producent nekoliko albuma Ede Maajke i Frenkija kao i mnogobrojnih singlova za Božu Vreću, VH band, Helem Nejse, HighTime, Kontru, Capital City Crew… "Kada je u pitanju moja muzika, najprije sam prošao techno fazu. Nakon preko 300 traka prešao sam na hip hop instrumentale, uradio ih preko tisuću. Uslijedila je drum’n’base faza za koju se čini da i sad dominira u mom izrazu iako je on danas akumulacija svega što sam do sada radio u muzičkom smislu. Sci-fi je to što povezuje kompletnu priču i daje mi umjetničku slobodu", istaknuo je Billain.

Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu, a za finalni izgled protagonista zaslužan je ilustrator Fidel Nadarević. "Album predstavlja sinergiju svega do sada urađenog u suradnji sa Čišićem. Enis i ja smo još 2012. sa Colosusom uspostavili žestok tempo saradnje. Počeli smo se nadopunjavati na pričama. Postepeno smo pronalazili svoje protagoniste. Za ovaj album napisao sam oko 12 poglavlja koja objašnjavaju kako naši protagonisti prolaze kroz različite ere u univerzumu. To je nelinearni sci-fi", dodao je Billain.

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika - Billainov audio izum za narativ, kojim se umjetnik služi kako bi zvukom jasno definirao radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019., na kojima Billain sudjeluje svake godine u organizaciji kao zvučni i glazbeni producent i to sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina.

Valja napomenuti i da je Nomad's revenge album 12. srpnja doživio svjetsku premijeru na Renraku global media, prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike, a na njemu su sudjelovali i mnogobrojni gosti iz domene glazbe, glume, ilustracije, 3D dizajna, 2D i 3D animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije među kojima treba istaknuti Orifice Vulgatrona, član Foreign Beggarsa, jedne od najvećih hip hop grupa iz UK. Tu je i kolaboracija s Vorsoom, mladim inovativnim producentom također iz Britanije dok na radio drami i u filmskim scenama u audio formatu na albumu gostuje MJ Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa.

Load the next article
Loading...
Loading...