Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dekonstrukcija: Art Was Art - Tetragonal Grid

Donosimo detalje izdanja koje je i Beatport uvrstio na ljestvicu budućih klasika

  • Mixmag Adria I Foto: Mare Milin
  • 7 June 2020
Dekonstrukcija: Art Was Art - Tetragonal Grid

Na prvom mjestu naše mjesečne top liste regionalnih techno & leftfield izdanja našlo se jedno novo ime - Art Was Art i izdanje “Tetragonal Grid” u izdanju labela ZEN DNA. Gotovo odmah je naišao na odlične kritike, primjerice Beatport ga je u samo nekoliko dana nakon objave uvrstio na ljestvicu budućih klasika i najboljih žanrovskih izbora za špicu večeri. A kako je uopće došlo do nastanka ”Tetragonal Grida” te kako najbolje predstaviti Art Was Art, doznajte u nastavku.

m: Kako najbolje predstaviti Art Was Art, ime koje stoji iza izdanja?

A: Klupska je scena predugo živjela pod diktatom stilske jednoobraznosti i formuliranih konfekcijskih snimki za koje se rijetko tko istinski može emocionalno vezati. Vrijeme je novog procvata! Estetika zvuka okreće se tamo gdje je “stala” prije tridesetak godina i mnogi autori nastavljaju posao starih majstora na novi način. Shvatili su da je glazbena revolucija predstavljala slobodu koja nam je u današnjoj eri još više potrebna, te da je umjetnost nekad bila umjetnost, a ne tvornička proizvodnja. Otuda dolazi ime Art Was Art. Umjetnost je oduvijek bila sredstvo izražavanja slabosti, suočavanja s emocijama koje nije lako protumačiti, te javno iznošenje vlastitih nedostataka. Nikoga ne možeš natjerati da te voli, ali oni koji te vole, vole te s tvojim nedostacima.

m: Kako je nastao “Tetragonal Grid”, što ga je inspiriralo, koliko dugo je trajao rad na izdanju, koji produkcijski alati su se koristili?

A: Inspiracija su bili dokumentarci o razvoju scene u američkim gradovima Chicago i Detroit. Današnji su tehnički uvjeti za glazbenu produkciji bolji nego ikad u povijesti čovječanstva. U svakom gradu postoje vrhunski studijski prostori sa izvrsnim audio inženjerima. Sve više učilišta nudi edukativne programe koji obrazuju audio producente, no svi na sceni i dalje slave Detroit i Chicago. Neimaština, second hand oprema, nepoznavanje glazbenih i produkcijskih pravila primorala je autore iz skromnih gradskih četvrti da postanu elita u stvaralaštvu. Redukcijom opreme i broja kanala “Tetragonal Grid” je dobio nešto naivno i neiskvareno, a pozadinsko krckanje i brum stvorili su atmosferu koja prema mišljenju brojnih znanstvenika djeluje umirujuće na psihu. Nakon stotinjak sati koliko je uloženo u kreaciju materijala, odrađen je analogni mastering koji je rezultirao finalnim toplim zvukom. Skice koje su prethodile finalnoj produkciji imale su zajedničku ideju, no najbolji su elementi nekih dvadesetak minijatura na kraju završili u jedinstvenom djelu. Kompozicija je zvučala prilično nakaradno u svojoj početnoj fazi, a komponente aranžmana djelovale su kao kocke u klasičnoj video igri Tetris, pa im je trebalo dosta vremena da se slijepe u kompaktnu estetsku strukturu. Zato je i prvi uradak na izdanju dobio ime “Tetragonal”. Također, uspješno je realizirana i ideja o produkciji “Grid” koja je istovremeno spojila besplatne online emulacije ritam mašina kao što je - ova, šumova starih gramofonskih ploča, profesionalni frekventni raspon koji nudi Steinbergov Cubase i žestoko modulirane zvukove s dječjeg sintesajzera Casio PT-1.

m: Izdanje je odmah doživjelo veliki uspjeh, primjerice, Beatport ga je u samo par dana nakon objave uvrstio na ljestvicu budućih klasika. Koliko je to bilo iznenađenje? Koliko znači takva podrška?

A: Sve vezano za izdavanje “Tetragonal Grid” potpuno je iznenađenje. Dok vodimo ovaj razgovor “Tetragonal” je u top 10 Beatport Leftfield House & Techno, a cijelo je izdanje još do neki dan bilo na drugom mjestu liste Beatport Leftfield House & Techno releases. No, prije nego što je materijal prihvatila mala nezavisna etiketa ZEN DNA sa sjedištem u Münchenu, demo je upućen na šezdesetak svjetskih i regionalnih izdavača koji većinom glazbu nisu ni poslušali. Pristojan je odbijanac stigao tek od tri izdavačke kuće s objašnjenjem da im se stilski ne uklapa u planove, što je vrijedno poštovanja. U reklamu izdanja nije uloženo baš ništa, a dizajn je sklopljen u pola sata pomoću programa Paint! Projekt je lansiran bez ikakve medijske podrške, a Art Was Art nema web stranicu, pa čak ni profile na društvenim mrežama! Za razliku od autora koji kupuju lajkove, krevelje se na Instagramu i brinu kako će novi algoritam utjecati na vidljivost njihovih singlova, “Tetragonal Grid” je objavljen bez ikakvog prilagođavanja trendu, tržištu, brendu ili publici. Dan nakon objave Beatport je “Tetragonal” stavio na listu budućih klasika, a uskoro su slijedili izvještaji plasmana izdanja koji oduševljavaju. To je vjerojatno i poruka svim klincima koji negdje na poluraspadnutoj aparaturi rade produkciju, a ne usude se ju podijeliti sa svijetom! Svijet sluša kad imate nešto što je vrijedno slušanja! Ima nas još!

m: Ima li daljnjih planova za nova izdanja?

A: Postoje planovi za rad na novim materijalima koji se ovih dana uspješno realiziraju, no još ne postoje planovi za objavu te glazbe. Art Was Art je novi projekt pa ne postoje nikakva očekivanja kao kad se primjerice spomene bilo koje etablirano ime. Ako je “Tetragonal Grid” prvo i jedino izdanje nikome ništa! Uživajte u njemu!

Load the next article
Loading...
Loading...