Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dekonstrukcija: DJ Jock - Magia

Donosimo detalje o EP-ju koji je zauzeo prvo mjesto na našoj mjesečnoj listi najboljih regionalnih techno izdanja

  • Ela Radić I Foto: DJ Jock press
  • 5 April 2020

Splitski DJ i producent Stipe Škokić, koji djeluje pod imenom DJ Jock sa svojim je izdanjem “Magia” zauzeo prvo mjesto naše mjesečne regionalne liste najboljih techno, progressive i melodic izdanja za ožujak. Popričali smo s njim o tome kako je izdanje nastalo, koje alate je koristio te koji su mu sljedeći planovi.

m: Koliko dugo si radio na ovom izdanju?

DJ: Pjesme nastale tijekom 2018/2019. Prvu koju sam napravio bila je “Dawn Of The Red Sun” još početkom 2018., ali sam je tek pred ljeto 2019. konačno zavrsio. Poslao sam je Carlu Coxu, Josephu Capriatiu i Jonu Rundellu. Josephu se posebno svidjela ta pjesma jer je odmah par dana nakon što sam mu je poslao, zavrtio na Awakeningsu, a sljedećih par mjeseci stalno mu je bila u setovima na svim festivalima i klubovima gdje je nastupao...

“Magia” je izvorno napravljena samo kao intro track, trajala je 3ipo minute i početak stvari bio je na glavnom brakeu. Nakon što sam je pustio prvi put, ekipa je baš super reagirala i dosta me ljudi pitalo za ID, stoga san se vratio u studio i samo je razdužio i tako je nastala verzija koja je i izdana.

m: Kako je tekao taj proces? Koje alate si koristio?

DJ: Proces stvaranja je bio jako zanimljiv jer sam taman u tom periodu napravio novi studio i nabavio nove neke mašine. Što se tiče alata, najviše sam koristio synth Access Virus TI2 pogotovo za ove “cinematic soundove” i “dronove”. Za bass linije sam koristio Roland Se02 i Moog Sub 37. Što se tiče efekata, najviše su se koristili Soundtoysi, Waves i Fabfilter. Za “Future War” sam semplirao zvukove vožnje tenkova od kojih sam na kraju napravio nekakve efekte od toga.

m: Izdanje sadrži tri stvari (“Magia”, “Dawn Of The Red Sun” i “Future War”) + intro; kako bi ih opisao? Odakle ideja za jednominutni intro, varijaciju “Magije”? Planiraš li s njim započinjati svoje setove ubuduće?

DJ: Pa sve stvari karakterizira dosta isprepletenih elemenata, dok sam radio mixdown stvarno san se morao oko toga potruditi, jer je jednostavno bilo previše elemenata koje je trebalo lipo izmixat i naći im mjesto u zvučnoj slici. Od stvari sa EP-a, meni je najdraža “Future War”. Veliki sam fan filma “Terminator”, obožavam ga odkad sam dite, a soundtrack “Terminatora 1” mi je sigurno u top 3 soundtrackova ikad. Od tu je nekako došla inspracija za “Future War”.

Label me zamolio mogu li od “Magije” napravit intro track, šta nije baš bio problem jer sam samo upalio projekt, maknuo drumove i ostavio samo par ključnih elemenata. Kad sam dobio od labela feedbackove DJ-eva, začudio sam se koliko njih je napisalo kako će koristit i intro sigurno. Mislim da ja više neću, jer sam otvarao prije nego što je izašla, i čuo san je milijun puta, hahha. Trenutno sad imam dosta novih stvari za testiranje, od gotovih stvari do novih introa. :)

m: Izdanje je izašlo na napuljskom labelu Unrilis, kako je došlo do te suradnje.

DJ: Unrilis je legendarni napuljski label koji je aktivan više od 20 godina. Mnoge današnje “zvijezde” kao Joseph Capriati, Luigi Madonna i Enrico Sanguliano su artisti labela, isto tako legende kao što su Gaetano Parisio ili Rino Cerrone. Pratim dosta dugo taj label, imam i neke od starih vinyla od prije 15 godina. Suradnja je došla kad sam za njih izbacio stvar “Distant Lands Of Unknown” prošle godine. Stvar je super prošla i na chartovima i kod DJ-eva i počeli smo onda planirat EP. Mario i Marco su glavni u vezi labela i super su ljudi. Pozvali su me da nastupim na njihovom partiju u Amsterdamu za vrijeme ADE-a, i bilo je baš ludilo, išli smo skupa i na Awakenings u Gashauder i baš smo se lipo proveli.

m: Koliko ti je inače teško (ili lako) naći adekvatne labele za tvoja izdanja?

DJ: Ovisi za kako koje labele. Nekad je teže doći do “velikih”, nekad te i sami pozovu da im nešto pošalješ. Nekad ti jednostavno odgovore da su stvari super i nahvale te ali onda ti kažu da nisi na “hypeu” ili da su ti društvene mreže slabe... O tome bi svaki producent mogao roman napisati. Ja se volim fokusirat na par labela i držat se njih ali isto tako, svako malo probam negdje drugdje. Nekad ni ne otvore mail, nekad samo poslušaju a nekad i potpišu :)

m: Koji su idući koraci, planovi?

DJ: Trenutno sam zbog ove situacije u studiju od 0-24... Snimio sam toliko puno ideja, sad je sljedeći korak samo te ideje aranžirat i pozabavit se za zvukom i bit će dosta novih stvari. Odnedavno sam počeo radit mixing i mastering za klijente, to me dosta zanima pa tako isto dosta vremena provodim čitajući o tome. Jedva čekan da ova situacija sa virusom prođe, fale mi nastupi i jedva ih čekam da pustim sve ovo šta sam napravio za vrime izolacije! :)

Load the next article
Loading...
Loading...