Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dekonstrukcija: Ilija Djoković - Eris

Donosimo detalje o EP-ju koji je zauzeo prvo mjesto na našoj mjesečnoj listi najboljih regionalnih techno izdanja

  • Mixmag Adria I Foto: Milica Kolarić
  • 8 March 2020

Ilija Djoković zauzeo je prvo mjesto naše mjesečne regionalne liste najboljih techno, progressive i melodic izdanja za veljaču sa EP-jem“Eris”. Kako je to izdanje nastalo, kako je tekao kreativni proces te još neke detalje o EP-ju, stanju na sceni ali i planovima za budućnost, otkrio nam je u kratkom razgovoru.

m: Možeš nam reći kako je nastao EP “Eris”? Kako je tekao kreativni proces?

IDJ: Moj poslednji EP “Eris” je selektovan iz gomile demo traka koje sam radio za Adama Beyera u 2019. Što se kreativnog procesa tiče, ja uvek polazim od gruva - koji mora biti besprekoran. Dosta vremena provodin radeći na kiku i bass liniji i onda na to dodajem perkusije i detalje. Groove is the key. Što se melodija tiče, tu nema pravila u celom tom procesu. Vodim se osećanjima i ako me nešto “radi” duže od par dana, uglavnom ostajem pri tome.

m: Na EP-u su stvari “Eris” i “Nova”. Kako bi ih predstavio? Koliko su slične/različite?

IDJ: Kao što možete primetiti, u oba treka dominiraju poprilično tvrdi bubnjevi, aranžmanski približno odradjeni. “Eris” je klasična radilica i dancefloor stvar a “Nova” pokazuje moju emotivnu i umetničku stranu i ona je moj favorit sa izdanja.

m: Koje produkcijske alate si koristio prilikom rada na njima?

IDJ: Korišćeni alati su Arturia, Kontakt, u-he Repro itd.

m: Izdanje je izašlo na Terminal M-u. kako je došlo do te suradnje? Koliko ti je teško naći dobar label za izdavanje tvojih stvari?

IDJ: Monika i ja imamo dugogodišnju saradnju i ovo je moj treći single na njenom Terminal M-u. Često mi se javljala u protekloj godini sa pitanjem “Where is the music for my label, Ilija?” Znajući koliko mi je pomogla kada niko nije znao za mene, ovo je logičan potez. Što se tiče izdavačkih kuća za moju muziku, uh, teško je vreme naišlo i većina izdaje često i bez fokusa na kvalitet izdanja. A ja to ne gotivim. Meni je bitno i da se osećam prijatno dok saradjujem sa nekim, tako da sam po tom pitanju veoma “picky”.

m: Koliko si zadovoljan suradnjom sa producentima/labelovima unutar regije? Kakvo je tvoje mišljenje o regionalnoj techno sceni trenutno?

IDJ: Moje skromno mišljenje je da fali podrške među svima nama, kako artistima tako i promoterima. Kada podvučemo crtu u kojim uslovima se radi i koliko smo kao region siromašni, može se reći da je scena OK. Nažalost, daleko od Evrope i ostatka sveta.

m: Planovi za budućnost?

IDJ: Planova i novih projekata je dosta, voleo bi da mogu više da vam otkrijem. Biće ovo zanimljiva godina! Veliki pozdrav!

Load the next article
Loading...
Loading...