Menu
Home Novosti Menu
Novosti

DJ Pierre narator je filma o 50 godina Smileya

Doznajte više o dugoj povijesti legendarnog simbola

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 18 January 2021
DJ Pierre narator je filma o 50 godina Smileya

DJ Pierre narator je kratkog animiranog filma o povijesti Smileya. Poznati simbol 2022. godine navršava 50 godina, a priprema za slavlje započela je ovim šarmantnim kratkim filmom koji je napravila istoimena tvrtka koja i razvija karijeru ove vesele žute kreacije. Smiley je započeo život kao maskota francuskih novina 1972. godine i od tada se povezuje s brojnim društvenim, političkim, glazbenim i tehnološkim pokretima, a često i s progresivnim pokretima okrenutim budućnosti.

S obzirom na vezu Smileya s acid houseom, DJ Pierre se pokazao kao idealan narator filma pa nas ta legenda Chicaga vješto vodi kroz svako poglavlje Smileyeva života. Inače je i DJ Pierre nedavno proslavio svoju obljetnicu - čak 35 godina u glazbenoj industriji. Film je napisao i ko-režirao novinar i filmaš Liam Aldous, a scenarij i ko-režiju potpisuje multidisciplinarni umjetnik iz Tbilisija Maxime Machaidze. Ilustratori i animatori iz Gruzije oživljavaju priču i dio su mlade kreativne klase u zemlji za koju organizacija Smiley kaže da utjelovljuju isti duh prkosnog optimizma koji definira šarenu povijest simbola.

Pročitajte i ovo: Chicago, 1988: Acid

Svatko tko je bacio makar i površan pogled na povijest plesne glazbe, vidjet će koliko je Smiley prisutan u tom svijetu. Bio je suštinski povezan s acid house pokretom i bio je dio estetike noćnih acid house klubova kao što je Shoom. Acid house je naravno bio jedan od glavnih pokreta mladih 90-ih i ostao je omiljen u rejv zajednici, kao i kod ciničnih pripadnika pop kulture poput Noela Gallaghera.

Pogledajte Smiley film u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...