Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Izašao dokumentarac 'Who Killed the KLF?'

Film istražuje uspon i pad legendarnog benda

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 11 April 2022
Izašao dokumentarac 'Who Killed the KLF?'

Novi dokumentarac koji istražuje uspon i pad legendarnog benda The KLF upravo je izašao, protivno željama dvojca. 88-minutni film pod nazivom 'Who Killed The KLF?' koristi dosad nepoznate audio snimke članova Jimmyja Cuatyja i Billa Drummonda kako bi istražio njihov rad.

Godine 1991. KLF su imali najprodavaniji singl na svijetu, prije nego što su napustili glazbenu industriju, ostavivši iza sebe i kontroverzne postupke poput spaljivanja milijun funti gotovine i navodnog brisanja cijelog svog glazbenog kataloga.

KLF je neuspješno pokušao blokirati objavljivanje filma prošle godine zbog navodnog kršenja autorskih prava, na što je redatelj Chris Atkins tada odgovorio komentirajući: “Ironija je što su koristili vrlo velike nečiste semplove u svim svojim ranim pjesmama.”

Godine 2016. Atikins je osuđen na pet godina zatvora zbog porezne prijevare, a vrijeme u zatvoru proveo je montirajući film. Za The Guardian je rekao: “Biti u zatvoru bilo je izuzetno korisno za kreativni proces: nisu me ometale društvene mreže, alkohol i idiotski izvršni producenti.” Film također sadrži dijelove intervjua s artistima kao što su Carl Cox, Paul Oakenfold i autor Alan Moore.

A evo što stoji u opisu filma: ”Kroz kombinaciju arhive i rekonstrukcije, pratimo ih na divljim putovanjima u Švedsku kako bismo 'pronašli ABBA-u'; na škotske otoke s novinarima i u Španjolsku gledati kako bend snima katastrofalan film s velikim proračunom bez zapleta. Osim lude strane benda, istražujemo i mainstream slavu koju su imali, uz česte posjete 'Top of the Popsu', velike hitove poput 'Justified and Ancient', njihove setove na rejvovima s ogromnim himnama poput 'What Time is Love?' dok da su njihovi potezi postajali sve neprijateljskiji i nasilniji.”

'Who Killed the KLF?' objavljen je i dostupan na Amazon Prime Videu, Apple TV-u i drugim streaming servisima, a odabrana kino projekcija zakazana je kasnije ovog mjeseca. Pogledajte trailer u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...