Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

KLF žele spriječiti izlazak dokumentarca, kao razlog navode povredu autorskih prava

'Who Killed The KLF' nedavno je prikazan publici u Teksasu

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 25 October 2021
KLF žele spriječiti izlazak dokumentarca, kao razlog navode povredu autorskih prava

KLF pokušavaju zaustaviti emitiranje dokumentarca nazvanog 'Who Killed The KLF?'; tvrde da su autori prekršili autorska prava korištrnja njihove glazbe.
'Who Killed The KLF?', autora Chrisa Atkinsa, nedavno je prikazan publici na Texas’ Fantastic Festu i to unatoč pozivima glazbenog menadžera dvojca da se film ne prikazuje. Kako prenosi The Guardian, njihov glazbeni menadžer već gotovo godinu dana pokušava zaustaviti prikazivanje ovog dokumentarca.

Dvojac KLF, kojeg čine Bill Drummond (alias King Boy D) i Jimmy Cauty (alias Rockman Rock), u pregovorima je sa svojim odvjetnicima i navode da svaku navodnu povredu prava shvaćaju “izuzetno ozbiljno”. Tvrde da dokumentarac koristi njihovu glazbu bez njihovog dopuštenja čime se krši zakon o autorskim pravima.
S druge strane, Atkins i njegov tim tvrde da koriste tek isječke, na način da se pridržavaju zakona prema kojem smiju to raditi bez plaćanja ili dopuštenja ako se koriste za kritiku. Redatelj Chris Atkins tvrdi da njegov dokumentarac odgovara ovom kriteriju jer koristi arhivirani audio zapis Billa Drummonda i Jimmyja Cautyja na kojem se čuje kako kritiziraju svoj vlastiti rad. Snimke uključuju isječke iz KLF-ovih pjesama kao što su '3am Eternal' i 'What Time Is Love?'.
“Ironija je u tome što su baš oni u svim svojim pjesmama na početku karijere koristili semplove bez riješenih autorskih prava”, rekao je Chris Atkins.
Prvi album KLF-a koristio je toliko semplova da je ABBA zaprijetila da će poduzeti pravne korake i prisiliti ih da povuku ploče i bace album u Crveno more. Ranije ove godine, dvojac je ponovno objavio svoj album 'Chill Out' kao 'Come Down Dawn' i uklonio većinu semplova koje su koristili na pjesmama kako bi ih mogli staviti na streaming platforme.
Glasnogovornik glazbenih izdavača KLF-a, Warner Chappell, rekao je: “Uvijek zastupamo vrijednost glazbe naših tekstopisaca. Dugometražni dokumentarni filmovi napravljeni radi profita koji u velikoj mjeri koriste glazbu umjetnika nisu izuzeti iz zakona o autorskim pravima, zbog čega smo i u ovom slučaju poduzeli mjere.”

U intervjuu iz 2016. godine Jimmy Cauty rekao je da je nezadovoljan zbog snimanja dokumentarca. “Ne želimo to učiniti - to je kao arheološko kopanje po prošlosti. Radimo druge stvari za koje mislimo da su mnogo zanimljivije.”

Load the next article
Loading...
Loading...