Menu
Home Novosti Menu
Moda

Odjeća od paukove svile

Riječ je o eco friendly materijalu koji nastaje u - laboratoriju

  • Roberta Novosel I Foto: Instagram i Pinterest
  • 5 February 2020
Odjeća od paukove svile

Jedan od najneobičnijih materijala koje možemo pronaći u modnoj industriji je paukova svila. To je čvrsti materijal koji u sebi sadrži elastičnost pa se zato smatra odličnim izborom za izradu odjeće u modnoj industriji. Ipak, kako se ne bi stvarale velike kolonije paukova osmišljena je veganska svila.

Stella McCartney već je poznata po svojoj ekološkoj osviještenosti kada je riječ o modi pa je tako, ponovno u suradnji s Adidasom, stvorila novi komad izrađen na potpuno eco friendly način. Haljina za tenis izrađena je od veganske paukove svile te se može u potpunosti razgraditi.

Za izradu veganske paukove svile, Bolt Threads proučavao je svilu pauka argiope bruennichi kako bi se stvorila ista verzija u laboratoriju. Materijal nastaje pomoću šećera i vode nakon čega kvasac stvara bjelančevine koje se iscijede u tekuće svilene proteine za tkanje odjeće. Adidas svakim danom postaje sve više ekološki osviještena kompanija, a valja napomenuti da su, osim haljine, od istoga materijala izrađene i njihove tenisice koje su svoje svjetlo dana ugledale još 2016. godine.

The North Face također slijedi novi trend izrade odjeće od sintetičke paukove svile. Njihove jakne izrađene su od imitacije paukove svile te su biorazgradive, a istovremeno su vodootporne te izdržljive za nošenje. Trenutno rade na povećanju broja njihovih proizvoda kako bi jakne postale dostupnije u svim zemljama.

No, sportski brendovi nisu jedini koji koriste svilu. Vjerovali ili ne, američka tvrtka Bolt Threads izradila je kravate od istoga materijala, a tim pothvatom pokazali su kako se i elegantni dodaci mogu izraditi na potpuno eco-friendly način.

Za kraj, najveće iznenađenje u svemu ovome su odijela za vojsku koja su nazvana “spidersuits” te su izrađena od genetički modificiranih dudovih svilaca koji proizvode “zmajevu svilu”, a za njih je zaslužna tvrtka Kraif Biocraft Laboratories.

Load the next article
Loading...
Loading...