Menu
Home Novosti Menu
Novosti

U Engleskoj odustali od potvrda o cijepljenju

Birtanski ministar zdravstva Savid Javid također je rekao da se želi “riješiti” PCR testova za putovanja

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 13 September 2021
U Engleskoj odustali od potvrda o cijepljenju

Planovi za uvođenje potvrda o cijepljenju poništeni su, kaže britanski ministar zdravlja Sajid Javid. U srpnju je objavljeno da će od rujna takve potvrde postati obvezne za sve posjetitelje noćnih klubova i velikih događaja, dakle svi posjetitelji morat će biti cijepljeni protiv virusa COVID-19. Tad je i premijer Boris Johnson rekao: “Ne želim ponovno zatvarati noćne klubove, noćni klubovi moraju učiniti odgovornu stvar i koristiti Covid putovnice koje pokazuju dokaz o cijepljenju ili negativan test na koronu... Zadržavamo pravo na izdavanje takve potvrde.”

Vlasnici klubova i dvorana kritizirali su te planove. Udruženje Night Time Industries reklo je da je kako bi takve potvrde mogle imati ogroman utjecaj na industriju noćnog života te da će neminovno doći do problema diskriminacije.

No, sad je britanski ministar zdravstva Sajid Javid otkrio za BBC da vlada tijekom rujna neće nastaviti s provedbom te politike. “Jednostavno ne bismo trebali činiti stvari reda radi ili zato što drugi to rade; trebali bismo ispravno sagledati svaku moguću intervenciju”, rekao je u emisiji The Andrew Marr Show, napominjući da je vlada proučila znanstvene dokaze za tu odluku: “Zadovoljstvo mi je reći da nećemo realizirati najavljene planove s potvrdama.”

Međutim, iz vlade poručuju da će se planovi držati “u rezervi” ako budu potrebni u jesen ili zimu. U razgovoru s Andrewom Marrom, Sajid Javid je rekao: “Nikada mi se nije sviđala ideja da kažem ljudima da moraju pokazati papir ili nešto da biste učinili ono što je samo svakodnevna aktivnost, ali imali smo pravo da to ispravno pogledamo. Nakon što smo sve sagledali i, iako bismo ga trebali držati u rezervi kao potencijalnu opciju, sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo nastaviti s planom s potvrdama o cijepljenu.”

Dodatno je objasnio da potvrde više nisu potrebne zbog velikog postotka cijepljenih, testiranja, nadzora i novih tretmana koji stvaraju “zid obrane”.

NTIA je pozdravila odluku. Izvršni direktor Michael Kill rekao je: “Nakon intenzivne političke i javne kampanje koju je provela NTIA, njezini članovi i šire pristaše industrije, pozdravljamo komentare ministra zdravstva u vezi s vladinom odlukom da ukine planove s potvrdama putovnica od kraja rujna. Nadamo se da će tvrtke sada moći s izvjesnim stupnjem sigurnosti planirati budućnost, povratiti povjerenje publike ali i radnika te početi obnavljati sektor koji je puno gubio tijekom pandemije...”

U intervjuu za BBC, Sajid Javid je također rekao da se želi “riješiti” PCR testova za putovanja i traži savjet na tu temu. Rekao je i da “ne predviđa” lockdown, ali je dodao da bi bilo “neodgovorno odustati od opreza”.

Load the next article
Loading...
Loading...