Menu
Home Novosti Menu
Novosti

U Velikoj Britaniji moguće polagati GCSE ispit iz DJ-inga

Ispiti i certifikati za buduće DJ-eve dio su novog nastavnog programa

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 10 September 2020
U Velikoj Britaniji moguće polagati GCSE ispit iz DJ-inga

Od ove školske godine moguće je studirati DJ-iranje i dobiti formalnu GCSE kvalifikaciju. Naime, ispiti i certifikati navedeni su u novom nastavnom programu koji su objavili FutureDJs i London College of Music Examiners.

FutureDJs je obrazovna inicijativa koju su 2016. godine osnovali Austen i Scott Smart, poznati i kao DJ i produkcijski dvojac Austen / Scott.. Braća već godinama nastoje da DJ-iranje bude uvršteno u formalnu edukaciju. Do sad su uspjeli u tome da DJ dekovi budu prepoznati kao instrumenti za GCSE ocjenjivanje a pomogli su i u pisanju kurikuluma za DJ kurs koji će polaznici škole pohađati kao dio glazbenog GCSE-a.

Sada je uspostavljen i nastavni plan koji osigurava nacionalni standard za ocjenjivanje DJ-a, jednak oznaci za klasične i jazz instrumente kao što su klavir i saksofon. Tri nivoa kvalifikacija nude se za početnike do dostignutih razina: debitantski, breaktrough i umjetnički. Ocjenjivati će se tehnike poput scratchinga, usklađivanja beatova, loopinga kao i odabir pjesama i razvijanje osobnog stila. Također će se održati zvučni testovi, učenje o zvukovima elektroničke glazbe i razlikovanje stilova poput, primjerice, dubstepa i 2-stepa.

U razgovoru za Guardian, Sandra Allan iz ispitnog odbora AQA rekla je da je cilj nastavnog plana “omogućiti veću dostupnost i raznolikost, pružajući studentima priliku koju možda prije nisu razmatrali”. Također, Pioneer DJ nudi par CDJ-ova za svaku školu koja se prijavi za podučavanje FutureDJ-a.

Goldie, Ghetts, Tiffany Calver, Jaguar, Danny Howard, WhyJay i drugi su među onima koji nude besplatne satove glazbe u suradnji s FutureDJ-em kako bi nadahnuli još mladih da se bave glazbom.

Više informacija možete naći ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...