Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Simeon Coxe, suosnivač Silver Applesa

Pionir syntha radio je revolucionarnu elektroničku glazbu kao član legendarne grupe

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 10 September 2020
Preminuo Simeon Coxe, suosnivač Silver Applesa

Simeon Coxe, pionir elektroničke glazbe i suosnivač grupe Silver Apples, umro je u 82. godini. Obavijest o smrti objavljena je na straniciAL.com, navodeći da je umjetnik, rođen u Knoxvilleu, u Tennesseeju, preminuo 8. rujna, u Fairhopeu u Alabami.

Također piše i da je Coxe “bio umjetnik i izvjestitelj/producent vijesti za WKRG, TV, Mobile, AL 1970-ih, kao i za druge državne TV stanice 70-ih i 80-ih. U svijetu je ipak najviše poznat po stvaranju elektroničke glazbe sa svojim bendom Silver Apples.

Coxe je bio izumitelj i pionir syntha, dizajnirao je i izradio instrument na kojem je svirao u Silver Apples nakon što je 1967. zajedno s bubnjarom Dannyem Taylorom osnovao grupu. Dvojac je u početku svirao zajedno u Overland Stage Electric Bandu, koji se raspao kad su se ostali članovi benda, osim Taylora, nisu slagali s Coxeovim pokušajima da u njihov zvuk ugradi futurističke elektroničke elemente.

“Mislim da nisu imali mašte, znate. Ili su se nekako osjećali ugroženima zbog toga. Umjesto da kažu: 'Hej, ovo je pomalo ludo, ovo je zanimljivo, hajde da vidimo što možemo učiniti s tim,' oni su to odbili”, rekao je Coxe 2010. godine. Zvuk Silver Applesa momentalno je promijenio glazbenu scenu, koristili su opremu koja se sastojala od oscilatora, kontroliranih telegrafskih prekidača, sastavljen od dijelova uređaja korištenih u Drugom svjetskom ratu. Po oscilatorima je nazvana i njihova najpoznatija stvar, “Oscillations”.

Jimi Hendrix bio je obožavatelj, svirao je s njima 1969. godine prije svog kultnog Woodstock nastupa.

Grupa se prvotno raspala 1970. godine nakon dva albuma: “Silver Apples” i “Contact”. Njihova odluka da odustanu potaknuta je tužbom Pan Am Airlinesa nakon slika dvojca u kokpitu aviona Pan Am te olupine aviona koje su koristili kao cover za “Contact”.

Ponovno su se aktivirali od 1996. do 1999. godine, a Coxeu se pridružio Xian Hawkins u novoj postavi, prije nego što se pridružio i Taylor, 1998., za live nastupe. Tri studijska albuma izašla su 1998. godine: "Beacon", "The Garden" i "Decatur". Nakon što je Taylor 2005. preminuo od srčanog udara u dobi od 56 godina, Coxe je 2006. godine oživio projekt i u glazbi koristio semplove Taylorovog bubnjanja. Posljednji studijski album Silver Applesa, “Clinging To A Dream”, izašao je 2016. godine.

Load the next article
Loading...
Loading...