Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Njemački znanstvenici: koncerti u vrijeme pandemije mogli bi biti sigurni za sudionike

Događanja u zatvorenom prostoru, s dobrom ventilacijom, socijalnom distancom i manjim brojem sudionika prema rezultatima znanstvene studije, predstavljaju “nizak do vrlo nizak” rizik za dobivanje koronavirusa

  • Mixmag Adria I Foto: Yvette de Wit/Unsplash
  • 7 November 2020
Njemački znanstvenici: koncerti u vrijeme pandemije mogli bi biti sigurni za sudionike

Znanstvenici njemačkog Halle Universityja predstavili su rezultate studije o prijenosu koronavirusa na koncertima u zatvorenom prostoru te su zaključili da takvo okruženje predstavlja “nizak do vrlo nizak” rizik za sudionike od zaraze bolešću pod uvjetom da se slijede ispravne higijenske procedure, poštuje ograničenje kapaciteta dvorane te da ista ima dobru ventilaciju.

Kao što smo već pisali, u studiji su sudjelovali dobrovoljci koji su prisutvovali trima različitim koncertima njemačkog pop pjevača Tima Bendzka u kolovozu, u dvorani u Leipzigu, pod različitim uvjetima. Znanstvenici su simulirali tri različita scenarija, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje. Cirkulacija zraka i emisija aerosola u zraku simulirana je računalno. Cilj im je bio steći ideju kako određeni uvjeti na koncertima i sličnim događanjima mogu utjecati na prijenos koronavirusa. Dobrovoljci su prethodno testirani na COVID-19, te su im izmjerene temperature. Dobili su maske, digitalni tracker za lociranje i sredstvo za dezinfekciju ruku prošarano fluorescentnom bojom kako bi pomogli znanstvenicima u praćenju površinskog kontakta. Prvi koncert je uključivao sudionike koji su na uobičajen način ulazili i bili u dvorani; drugi je uključivao veće higijenske mjere i određenu socijalnu distancu, a na trećem koncertu je bilo tek pola sudionika koji su međusobno bili udaljeni 1,5 m. Prema studiji utvrđeno je da je ventilacija ključni čimbenik u ograničavanju širenja virusa.

Dr. Gabriel Scally, predsjednik epidemiologije i javnog zdravstva u Kraljevskom medicinskom društvu, rekao je za The New York Times da su rezultati “potencijalno korisni”, ali upozorio je da bi se točni uvjeti koncerata mogli teško ponoviti u normalnim događajima i na široj osnovi. Ipak, glavni autor studije, Stefan Moritz, smatra kako bi pridržavanje gore navedenih uvjeta uz higijenu, nošenje maske ali i sjedenje, mogli biti ključni ponovno održavanja koncerata, sportskih događanja i sličnog.

Cijelu studiju, koja još nije recenzirana, možete pročitati ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...