Menu
Home Novosti Menu
Novosti

HDS posljednjim projektima prepoznaje kvalitetu hrvatske elektroničke glazbe

Pokretanjem nagrade Elector, kontinuitetom natječaja ElectroCRO, ali i ovogodišnjim natječajem International, HDS sve značajnije podržava domaću scenu

  • Arsen Pavešić I Foto: hds.hr
  • 26 January 2022
HDS posljednjim projektima prepoznaje kvalitetu hrvatske elektroničke glazbe

Iako se, posljednjih godina, HDS, a posebno njegova stručna služba za zaštitu autorskih muzičkih prava (popularni ZAMP), nerijetko našao na meti kritika iz raznih smjerova, vijesti o posljednjim projektima i natječajima nagovještaju veliki korak naprijed u, dosad, pomalo turbulentnom odnosu s domaćom elektroničkom scenom. Naime, osim ugostitelja i organizatora glazbenih događaja, među najglasnijim kritičarima HDS ZAMP-a bili su i DJ-i te autori elektroničke glazbe, pogotovo nakon inicijalnog uvođenja DJ licenci, 2010.

U međuvremenu su tarife za DJ licence, u više navrata, reducirane, a danas su na raspolaganju u više kategorija, s različitim stopama popusta, plative u obrocima i sl. Pokrenut je i natječaj ElectroCRO za stimulaciju glazbenih manifestacija, projekata i stvaralaštva s područja klupske elektroničke glazbe koji se financira iz sredstava prikupljenih od naknada za DJ licence. Krajem 2021., HDS se, u suradnji s HGU DJ sekcijom, pokrenuo i glazbenu nagradu Elector čiji je cilj afirmacija autora i izvođača elektroničke glazbe na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prva dodjela nagrade Elector održat će se 3.veljače u Tvornici kulture.

Ovogodišnji natječaj International kojim HDS podupire aktivnost hrvatskih skladatelja i glazbenih izdavača na međunarodnoj glazbenoj sceni, po prvi put je dodijeljen nekom domaćem autoru elektroničke glazbe. Stručno povjerenstvo koje čine Frano Đurović (predsjednik), Marko Matijević Sekul i Milan Majerović Stilinović u skladu s propozicijama i svrhom odabralo je projekt PEZNT i njegov novi album koji obuhvaća skladanje 10 novih vokalno instrumentalnih pjesama, snimanje u Zagrebu, Londonu i New Yorku, miks i mastering, produkciju po najvišim standardima svjetske produkcije, izdavanje albuma i u vinil izdanju, snimanje i izrada video spotova, te internacionalne promotivne turneje s nastupima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, SAD-u i Australiji kao i nastupima u klubovima, festivalima, gostovanjima u radijskim emisijama, podcast streamovima i online portalima.

Iskazana podrška HDS-a domaćoj elektroničkoj sceni, kroz navedene projekte, svakako je hvalevrijedna, stoga pozivamo sve autore da se javljaju na natječaje i, prije svega, da registriraju svoju glazbu pri HDS-u...

Load the next article
Loading...
Loading...