Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Pogledajte dokumentarac o ilegalnoj rave sceni 90-ih u Newcastleu

Film istražuje kako su rejveri pretvorili postindustrijske prostore mjesta za partyje

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 17 September 2021
Pogledajte dokumentarac o ilegalnoj rave sceni 90-ih u Newcastleu

Izašao je dokumentarac koji istražuje ilegalnu rave scenu Newcastlea devedesetih godina. “The Kick, The Snare, The Hat & A Clap” u režiji Susie Davies osvrće se na free partyje zabavu i warehouse scenu devedesetih u Newcastleu. Film posebnu pozornost posvećuje događajima u dolini Ouseburn, području na istočnoj periferiji grada, koji su doživjeli značajne promjene i gentrifikaciju od početka stoljeća.

Nakon deindustrijalizacije, dolina Ouseburn, nekoć središte staklarije i keramike, postala je “igralište” napuštenih tvornica i skladišta. Susiein film istražuje kako su plesači, DJ -i i rejveri pretvorili te napuštene prostore u svoja mjesta za partyje. Ključne osobe na sceni, od DJ-a i producenata do tonaca i promotora, u intervjuima govore o svojim pravnim bitkama, glasnom techno zvuku i “zadivljujućim” drogama. Svi intervjuirani doživjeli su scenu iz prve ruke.

Film uključuje nikad prije viđen arhivski materijal koji prikazuje zadimljeni, vlažni party na željeznici, čuveni Newcastleov Green Festival i dramatične poglede na noćni ulični život u tom području, uz originalne snimke koje prikazuju dolinu kako izgleda danas.

Susie je također producirala soundtrack za film, koji se djelomično temeljio na zvukovima snimljenim u dolini. Adapted Vinyl, lokalna diskografska kuća koja je bila dom mnogih techno producenata tijekom procvata scene, doprinijela je s dodatnim snimkama. Film također dotiče šire teme u suvremenim diskursima, poput spiralnog stanja kapitalizma i uloge umjetnosti u njemu te kako gentrifikacija može biti štetna.

Snimateljica Susie Davies je do sad snimala kratke i dokumentarne filmove o umjetnosti, ljudima i kulturi. Soundtrack za “The Kick, The Snare, The Hat & A Clap” nabavite na Bandcampu a film pogledajte u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...