Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Nova, krajnje desna vlada u Italiji, odlučila kriminalizirati ilegalne rejvove

Organizatori bi prema novim zakonima mogli dobiti do šest godina zatvora

  • Mixmag I Foto: VOX ESPAÑA
  • 2 November 2022
Nova, krajnje desna vlada u Italiji, odlučila kriminalizirati ilegalne rejvove

Nova talijanska krajnje desna vlada, koja je prije pobjede na izborima u listopadu obećala provesti stroži zakon i red, najavila je razbijanje ilegalnih rejvova. U ponedjeljak, 31. listopada, nova talijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je da će organiziranje nelicenciranih glazbenih događaja novim zakonom biti proglašeno kaznenim djelom.

Organizatori koji se ogluše o ovaj novi zakon mogli bi dobiti do šest godina zatvora ako se otkrije da organiziraju party bez dozvole, s više od 50 ljudi, piše BBC. To bi također dovelo organizatore u poziciju da ih policija prisluškuje. Iako su nelicencirani glazbeni događaji trenutno tehnički nezakoniti u Italiji, nisu kriminalizirani - uvođenjem novih mjera organizatori bi po prvi put mogli završiti u zatvoru.

Nova ograničenja najavljena su nakon što je 48-satni party u skladištu u sjevernoj Italiji dospio na naslovnice tijekom vikenda za Noć vještica. Policija je zatvorila ilegalni događaj koji je okupio preko 1000 mladih iz Italije, Belgije i Francuske. Nedozvoljeni događaj navodno je utjecao na promet u lokalnom području Modene i izazvao niz pritužbi na buku. Ipak, svjedoci navode da je ekipa bez problema otišla kad su ih zamolili i da su sve pospremili za sobom.

“Pokazali smo da država neće zatvoriti oči i ne djelovati kada se suoči s kršenjem zakona”, rekla je premijerka Giorgia Meloni nakon događaja u ponedjeljak. “Dojam koji je talijanska država ostavila posljednjih godina je opuštenost kada je u pitanju poštivanje pravila i zakona”, nastavila je.

Predložene izmjene zakona nastavak su planova koje je izradila prethodna vlada Nacionalnog jedinstva nakon niza smrti na masovnim rejvovima 2021., međutim zakoni nove vlade uključuju strože kazne — uključujući zatvorsku kaznu i oduzimanje opreme.

“Zabava je gotova!” rekao je krajnje desničarski ministar Matteo Salvini, koji je posebno glasan na društvenim mrežama o ilegalnim rejvovima od događaja u Modeni. “Sretna Noć vještica svima, osim onima iz pola Europe koji su ilegalnim rave partyjem došli izazvati kaos u Modeni u Italiji”, poručio je na Twitteru. Prema ministru unutarnjih poslova Matteu Piantedosiju, novi bi se prekršaj odnosio na one koji organiziraju velike zabave koje predstavljaju rizik za javno zdravlje i sigurnost.

Vlada je kritizirana zbog ove odluke, dok je naizgled zatvarala oči pred fašističkim skupom koji je slavio Mussolinijev "Marš na Rim" u Predappiu ovog vikenda, a kojemu je prisustvovalo 2000 ljudi. Bivši ministar pravosuđa Andrea Orlando nazvao je skup “daleko više uznemirujućim” od partyja bez dozvole u Modeni, te je pitao vladu “je li bio u skladu s trenutnim propisima?“.

Load the next article
Loading...
Loading...