Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Kaytranada postao prvi crni umjetnik koji je osvojio Grammyja za najbolji album plesne glazbe

Osim toga, Beyoncé je postala najnagrađivanija žena u povijesti Grammyja sa svojom 28. osvojenom nagradom

  • Mixmag I Foto: XAIVER TERA/Mixmag
  • 15 March 2021
Kaytranada postao prvi crni umjetnik koji je osvojio Grammyja za najbolji album plesne glazbe

Poznati su svi dobitnici 63. izdanja nagrade Grammy. Među pobjednicima se našao i Kaytranada postao prvi crni umjetnik koji je osvojio Grammyja za najbolji album plesne glazbe,“BUBBA”. Kategorija je osnovana 2005. godine, a prethodni pobjednici su bili The Chemical Brothers, Madonna, Daft Punk, Lady Gaga, Skrillex, Aphex Twin, Kraftwerk i Justice.
Kaytranada je također osvojio Grammyja za najbolju plesnu snimku za Best Dance Recording, suradnju s Kali Uchis ‘10% ’. Nagradu su prethodno osvojili umjetnici kao što su Donna Summer i Giorgio Moroder, Janet Jackson, LCD Soundsystem, Rihanna, Britney Spears i Clean Bandit s Jess Glynne.

U povijest se upisala i Beyoncé i to kao najnagrađivanija žena u povijesti Grammyja, pretekavši bluegrass umjetnicu Alison Krauss svojom 28. pobjedom. “Tako sam počašćena, tako sam uzbuđena”, rekla je po primanju nagrade za najbolju R&B izvedbu za “Black Parade”, koja je objavljena 19. lipnja prošle godine kao proslava Black Powera, a sav prihod od izdanja doniran je malim poduzećima u vlasništvu crnaca putem Beyoncéine inicijative BeyGOOD.

Grammyji su i ove godine preimenovali kategorije s ciljem da budu rasno osjetljiviji: pojam 'urbani' izbačen je u opisivanju glazbe crnačkog podrijetla a izraz 'world music' zamijenjen je zbog “kolonijalističkih konotacija”.

Beyoncé je osvojila još tri nagrade: najbolji glazbeni video za 'Brown Skin Girl' i najbolju rap izvedbu za remiks s Megan Thee Stallion, 'Savage', koja je proglašena i najboljom rap pjesmom. Taylor Swift također se upisala u povijest kao prva umjetnica koja je tri puta osvojila nagradu Album godine, a ovogodišnju nagradu odnio je njezin “Folklor”.

Među ostalim pobjednicima te večeri bili su i Bille Eilish i njezin “Everything I Wanted” koji je osvojio nagradu Record of the Year; Thundercat ima najbolji progresivni R&B albumu “It Is What It Is”; Nasov ‘King's Disease’ donio mu je njegov prvi Grammy, za najbolji rap album; “Jesus Is King” Kanyea Westa proglašen je najboljim albumom suvremene kršćanske glazbe; Bad Bunny osvojio je nagradu za najbolji latino pop ili urbani album za “YHLQMDLG a pokojni Toots Hibbert izborio je posthumnu pobjedu za najbolji Reaggaea album za Toots and the Maytals “Got To Be Tough”.

Svečanost se prvotno trebala održati u siječnju, ali je odgođena zbog zabrinutosti zbog širenja koronavirusa u Los Angelesu i Kaliforniji.

Cijeli popis pobjednika pogledajte ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...