Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Nova knjiga dokumentira ulogu glazbe kao forme otpora kroz povijest

'Rebel Sounds' se bavi glazbenim scenama diljem svijeta koje su pomogle u stvaranju solidarnosti, nade i snage suočene s ugnjetavanjem, diktaturom, ratom, rasizmom i državnim nasiljem

  • Mixmag/Amazon
  • 9 October 2024
Nova knjiga dokumentira ulogu glazbe kao forme otpora kroz povijest

'Rebel Sounds' je nova knjiga koja istražuje kako se glazba koristila kao forma otpora kroz 20. i 21. stoljeće. Autor je Joe Mushall - povjesničar poslijeratnog i suvremenog fašizma - a knjiga se bavi glazbenim scenama diljem svijeta koje su pomogle u stvaranju solidarnosti, nade i snage suočene s ugnjetavanjem, diktaturom, ratom, rasizmom i državnim nasiljem. Objavljena je 26. rujna u izdanju Footnote Pressa, a između ostalog govori i o ukrajinskoj underground glazbenoj sceni i o tome kako producenti, promotori i plesači rade na očuvanju svoje kulture otkako je izbio rat 2022. — poput organiziranja zabava u skloništima od bombi.

Mushall također opisuje stvaranje 'РАЗОМ ЗА УКРАЇНУ/ Together for Ukraine', humanitarnog albuma sa 65 pjesama kijevske izdavačke kuće Standard Deviation i izdavačke kuće Chornobyl Mystictrax, koji uključuje pjesme Dashe Rush, Laurenta Garniera, M.E.S.H.-a, Bena Simsa i drugih. Druga poglavlja istražuju kako se Afrobeats pojavio pod autoritarnim režimom u Nigeriji; stvaranje pjesama slobode u Republici Irskoj; kako je bossa nova nastala iz vojne diktature u Brazilu; nastanak two-tonea usred uličnog nasilja u Britaniji; i etničkog čišćenja na Balkanu.

Recenzije su do sada izrazito pozitivne, a britanski pjevač/tekstopisac Billy Bragg rekao je: 'Empatija je valuta sve glazbe i Joe Mulhall odlično objašnjava kako je ta kvaliteta iskorištena za stvaranje solidarnosti za borbu i suosjećanja za one koji trpe nepravdu'.

Kupite svoj primjerak Rebel Soundsa OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...