Search Menu
Home Novosti Menu
Eventi

Izvještaj: Kruder i Dorfmeister - bezvremenski majstori zanata 

'Bunga-Bunga za hipstere' bila mi je prva asocijacija na ono što će me možda dočekati u Laubi kad sam vidio tko sve jedva čeka njihov nastup

  • Ratko Martinović I Foto: Collage press
  • 21 October 2019

“Ako ti se oni ne svide, pojma nemaš o elektronici” ultimativni je hipsterski argument kojim pasionirani ljubitelji vinila, Berghaina i malog broja preslušavanja na Soundcloudu žele omalovažiti bilo koga tko se ne slaže s njihovim istančanim ukusom. No Kruder i Dorfmeister itekako imaju klasu pa se ovaj put teško ne složiti s ekipom dugih brada, nešto manje poznatih Adidas tenisica i gin-tonic napitka s desetak dodataka.

Austrijski duo oduševio je tvrđavu Sv. Mihovila do te mjere da se već godinu dana priča o njihovom setu. I u Zagreb došao tjedan dana nakon hipsterskog mokrog sna - Chemical Brothers. Već sam po ulasku u Laubu shvatio da sam gotovo najmlađi iako nisam pretjerano mlad. Zatim sam načuo da sam jedini kome je ovaj party počeo prokleto rano u pola 1, dok je drugima to bilo daleko prekasno. A onda i usporedbe s kemijskom braćom, uz epitete o “najboljem setu godine” (kao da nemamo festivalske izvođače bolje od ‘kemikalaca’) i “povijesnim vozilima” (hm, pa zar Eric Prydz nije imao famozni 3D show na Poljudu?).

No dobro, Kruder i Dorfmeister nedvojbeno će bolje galvanizirati dječake i djevojčice. I to je bilo u najmanju ruku točno. Izvanredna tri sata obilježio je dinamičan crossover The Doorsa, trip-hopa, acida, downtempa, pa i synthpopa i Pink Floyda. Hipnozu su upriličili psihodelični vizuali, poneki kick prijelaz i energično miksanje. Publika se ponašala koncertski, previše pričala i stalno hodala što je donekle ometalo ono malo partijanera željnih plesa, ali moram navesti i detalj večeri - pijanog posjetitelja koji kao da je na punku, usudio se popeti na binu, zalijevati gledatelje polugol pivom i posrnuti na miks pult u želji za bijegom od zaštitara.

A prostor i akustika? Tipični problemi Laube. Svi koji nisu imali VIP karte morali su van na instalirani poljski toalet, a unutra su se kupali kao u sauni, bez dobre ventilacije u priličnoj vrućini. S obzirom na to da se tu organiziraju partiji, prije ili kasnije će se nekome dogoditi toplotni udar. Starija ekipa nije nadobudna pa će s razlogom početi eskivirati buduća događanja. Što je loše jer je Felver samo zaokružio možda i ponajbolji set u Zagrebu ove godine. Set za koji ni najveća gunđala nisu htjela da završi. Kruder i Dorfmeister bit će željno iščekivano ime gdje god se pojavili...

Load the next article
Loading...
Loading...