Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Madlib: “Da nisam uzimao gljive, još bih se bavio samo hip hopom”

U intervjuu Madlib otkriva kako su halucinogene gljive nadahnule njegovu produkciju kao i suradnju s MF DOOM-om

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 3 February 2021
Madlib: “Da nisam uzimao gljive, još bih se bavio samo hip hopom”

U novom intervjuu Madlib je otkrio kako je konzumacija halucinigenih gljiva nadahnula njegovu produkciju ali i suradnju s MF DOOM-om. U razgovoru za The Guardian rekao je da ga je Jimi Hendrix nadahnuo da počne uzimati gljive, a to je eksperimentiranje utjecalo na njegov rad kao Quasimoto, kao i na nastanak legendarnog albuma “Madvillainy” s DOOM-om.
Govoreći o tome kako su mu psihodelici aktivirali kreativni umjetnički potencijal, rekao je “da ih ne uzmimam, vjerojatno bih se bavio samo hip hopom.” Ipak, kaže da više ne uzima psihodelike, ali rado se prisjetio kako je stvarao “Madvillainy” dok je s s MF DOOM-om uživao u gljivama.
“Govorili bismo o kraju svijeta i takvim sranjima. Nisu nam gljive trebale za povezivanje s glazbom - glazba je uvijek bila na prvom mjestu - ali su malo sve začinile”, rekao je.

Pročitajte i ovo: Preminuo reper MF Doom

O svom radu s DOOM-om, Madlib je već ranije pričao kako bi “znali zajedno uzeti gljive, ako smo bili budni u isto vrijeme, a zatim bi slušali glazbu dok nas ne pusti” i da su “gljive te koje su me natjerale da uopće radim “Quasimoto””.
Madlib trenutno promovira svoj novi album “Sound Ancestors” a odao je i počast pokojnom MF DOOM-u tako što je svog prijatelja i suradnika nazvao “Muhammadom Alijem” hip hopa, te je poručio da “svi još uvijek uče od njega”.
O dugo očekivanom nastavku albuma “Madvillainy”, Madlib je rekao da je izdavačka kuća Stones Throw, koja posjeduje prava na sav neobjavljeni materijal Madvillaina, dužna izdati LP.

Pročitajte i ovo: Four Tet i Madlib snimili zajednički album

Šef Stone Stocka, Peanut Butter Wolf, rekao je da je nastavak albuma gotov 85 posto, ali Madlib je rekao da “nije ni blizu gotovo. MF DOOM nije mu dodao svoj potpis tako da meni to sve zvuči kao hrpa demo snimki. Završio je vokal, ali nismo dodali druge elemente koji su Madvillaina činili onakvim kakav je bio.” Također je rekao da je izdavanje albuma razvučeno baš od strane izdavačke kuće: “Kroz takvo nešto prolazi svaki umjetnik”; još 2015. Madlib je rekao da poslao u DOOM-u beatove za albumu “već odavno”).
Producent se također osvrnuo i o stanju u hip hopu, rekavši: “Rap glazba trenutno bi trebala biti poput stvari Public Enemyja, ali toga jednostavno nema. Volio bih da mogu čuti stvari poput onih kad sam ja bio mlad. To je bila prava glazba. Glazba vas može naučiti... o stvarima koje ne treba raditi. Većina glazbe danas propagira loše stvari. Moja vrsta hip hopa može vam samo pomoći da odrastete.”

“Sound Ancestors” je vani i možete ga nabaviti ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...