Menu
Home Novosti Menu
Novosti

MDMA bi mogao biti dostupan kao lijek u bolnicama u SAD-u 'već 2024.'

Rezultat je to uspješnog ispitivanja, gdje je dvije trećine sudionika bilo “izliječeno” nakon liječenja MDMA-om

  • Mixmag I Foto: Unsplash
  • 6 December 2022
MDMA bi mogao biti dostupan kao lijek u bolnicama u SAD-u 'već 2024.'

MDMA bi mogao biti dostupan u američkim bolnicama već 2024. godine, nakon što je ispitivanje pokazalo da je učinkovit kod tretiranja osoba s PTSP-om. Znanstvenici će započeti proces dobivanja odobrenja za lijekove od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), a odobrenje se obično čeka u roku od 12 mjeseci, prema izvješćima Mail Onlinea.

U ispitivanju je 90 pacijenata s teškim PTSP-om dobilo placebo, doze od 80 mg ili 120 mg MDMA-a – slične količine doza koje se nalaze u tipičnoj piluli ecstasyja – prije nego što su krenuli na 90-minutne sesije s terapeutom kako bi razgovarali o svojim iskustvima. Pacijenti su nosili maske za oči i dobili su slušalice te su slušali glazbu dok su sjedili s istraživačima, kako bi vidjeli kako reagiraju. Dva sata nakon seanse dobili su manju booster dozu od 40-60 mg MDMA-a. Rezultati su bili impresivni – 88% sudionika imalo je značajna poboljšanja simptoma nakon treće seanse terapije, a dvije trećine (67%) ostvarilo je takav napredak da više nisu pokazivali dovoljno simptoma da bi im se dijagnosticirao PTSP. Zasebna kontrolna skupina, koja je dobila savjetovanje, ali ne i MDMA, ostvarila je trećinu pacijenata izliječenih od simptoma PTSP-a u istom vremenskom razdoblju.

Znanstvenici smatraju da je MDMA stvorio “osjećaj povjerenja i bliskosti”, koji im je pomogao da se otvore psihijatrima i racionaliziraju svoju traumu, stišavajući amigdalu - dio mozga koji obrađuje podražaje straha i prijetnje.

Ranije ovog mjeseca američka studija pokazala je da psilocibin, aktivni sastojak čarobnih gljiva, može poboljšati simptome kod ljudi koji pate od teške kliničke depresije.

Load the next article
Loading...
Loading...