Menu
Home Novosti Menu
Novosti

MENT 2022: Sve je spremno za vodeći regionalni showcase festival

Ovogodišnje izdanje održava se od 8. do 10. lipnja u Ljubljani na čak 15 lokacija a sudjeluje i Mixmag Adria

  • Mixmag Adria I Foto: Press
  • 7 June 2022
MENT 2022: Sve je spremno za vodeći regionalni showcase festival

Uskoro počinje osmo izdanje MENT-a, vodećeg regionalnog showcase festivala, koji predstavlja nove talente i trendove, a fokusiran je na lokalnu, regionalnu i europsku scenu. Od 8. do 10. lipnja u Ljubljani će na ovoj međunarodnoj konferenciji nastupiti čak 80 izvođača iz 25 država na 15 lokacija, a hrvatsku scenu predstavljat će bendovi Nemeček i Pitaj klince. Važno obilježje ovog eklektičnog festivala je i konferencija koja okuplja stotine europskih glazbenih profesionalaca. Ove godine posebni partneri su austrijski festival Elevate i slovenska Druga godba koji su zaduženi za uređivanje jednog dijela programa, a u suradnji s festivalom Tresk bit će organiziran međunarodni sajam izdavačkih kuća.

Među brojnim izvođačima su ukrajinska hip-hop ikona ALYONA ALYONA, američka senzacija eksperimentalne glazbe Yves Tumor, britanska kantautorica Martha Skye Murphy, virtuozni austrijski klavijaturist Dorian Concept, francuski avant-pop umjetnik OKLOU, austrijski eksperimentalni techno FINGERS OF GOD, austrijski DJ veteran FRANJAZZCO, slovenski trap/hip-hop boy band .TRAVNIK, austrijski DJ USCHI ULTRA, srpska techno/house/breakbeat DJ-ica OLGICA i mnogi drugi. Cijeli line-up možete provjeriti OVDJE.

U konferencijskom dijelu uz već najavljene govornike, MENT otkriva imena svih sudionika kao i cijeli program koji je posvećen obrazovanju, umrežavanju, debatama, prezentacijama tehnoloških inovacija i drugim temama iz glazbene i kreativnih industrija. U četvrtak će se konferencija, sad već tradicionalno, održati u Kinu Šiška, M Hotelu i po prvi put u Muzeju kompjutera koji se nalazi u neposrednoj blizini. U petak se program seli u centar Ljubljane, točnije u Ljetno kazalište Križanke.

Dio ovogodišnje konferencije posvećen je elektro sceni u suradnji s multidisciplinarnim festivalom Elevate iz Graza koji će uređivati program za petak u klubovima K4 i Zorica. Između ostalog, održat će se i intervjui s osnivačima Ronaldom Oreskim i Bernhardom Steirerom, a hrvatska booking agentica s adresom u Berlinu Nadja Bozic predstavit će svoju agenciju Ekipa na čijem su rosteru imena poput Call Super, ANZ i Bruce. Na panel diskusiji pod radnim nazivom Budućnost slovenske elektro scene brojni će sudionici lokalne scene iskazati svoja razmišljanja o trenutačnoj situaciji. Među govornicima je i glavna urednica Mixmag Adrije, Ela Radić kao i Freddie Hudson (Inverted Audio, UK).

Program u Muzeju kompjutera bit će posvećen digitalizaciji i novim tehnologijama. Bas Grassmayer (MUSIC x, DE) će govoriti o potencijalima Web3 tehnologija (blockchain, NFT, DAO) u kontekstu glazbene industrije. Osnivač istraživačke i analitičke platforme Viberate Vasja Veber prezentirat će njihove alate za mjerenje aktivnosti na društvenim mrežama i streaming platformama. Bojan Musulin (IDJDigital, RS) i Bojan Bojko (više manje zauvijek, HR) govorit će o novim tipovima izdavačkih kuća. Joe Danher će govoriti o Merlinu, koji se bavi digitalnim pravima za neovisne izdavačke kuće, distributere i ostale nositelje prava u glazbenoj industriji.

EMEE forum (European Music Exporters Exchange) će se dogoditi neposredno prije početka festivala. Na njemu će sudjelovati brojni predstavnici za izvoz glazbe, između ostalih Corinne Sadki (Centre national de la musique, FR) i Virgo Sillamaa (EMEE, EE). Lista gostiju uključuje i Brandona Rosenblutha (LittleBig, USA), booking agenta izvođača kao što su Holly Herndon, Mouse on Mars i Aisha Devi, veterana sinkronizacije Markusa Lindea (Thag’s Agent, DE) i nagrađivanog novinara, pisca, glazbenika i post punk ikonu Johna Robba (Louder Than War, UK).

Konferenciji će prisustvovati predstavnici brojnih regionalnih i europskih festivala: Sharpe Festival (SK), PIN Conference / Taksirat / D Fest (MK), Jazz:Re:found Festival (IT), Wrong Festival (BG), Tallinn Music Week (EE), ESNS (NL), Exit Festival (RS), BUSH – Budapest Showcase Hub (HU), Monkey Week (ES), Velvet Festival (HR), Lovefest (RS), Butik Festival (SI), Punk Rock Holiday (SI), Flaam Festival (SK), WONDEREST Festival (HU), Tak Brzmi Miasto (PL), kao i regionalnih klubova: Kabinet Muz (Brno), Nova Cvernovka (Bratislava), KC Grad (Beograd), Kvaka 22 (Beograd), Močvara (Zagreb), Turbina (Budimpešta), rhiz (Bečj), PPC (Graz), Nappali (Pecs), Moszkva Café (Oradea), Azimut (Šibenik), MC Pekarna (Maribor), Trainstation Subart (Kranj), MKNŽ (Ilirska Bistrica), eMCe Plac (Velenje), CMK (Koper) i brojni drugi.

Ulaznice se mogu nabaviti OVDJE, cijeli program možete provjeriti OVDJE, line-up OVDJE a govornike OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...