Menu
Home Novosti Menu
Eventi

MENT - epicentar dobre energije

Bili smo na na najpopularnijem showcase festivalu JI Europe

  • Jovana Radovanović I Foto: Urška Boljkovac, Katja Goljat, Aleš Rosa, Maša Gojić, Bernarda Conič
  • 11 February 2020
MENT - epicentar dobre energije

Buka, gužva, spontanost i euforija – to su keywords ovogodišnjeg MENT festivala. Već pet godina, MENT, jedan od najpopularnijih showcase festivala jugoistočne Evrope, okuplja “svežu krv” gitarske, elektronske, hip-hop i jazz scene balkanske regije i Evrope. Tokom trodnevnog dešavanja, od 5. - 8. februara, Ljubljana je ugostila više od 70 izvođača, producenata, booking agenata i predstavnika medija na različitim lokacijama ovog najzelenijeg grada Evrope.

Besprekorna organizacija, precizna satnica, bogat edukativni program i žanrovska eksplozija opravdali su titulu MENTA-a kao jednog od najboljih mini festivala Evrope po nedavnom izboru Europian Festival Award. Dnevni program sastojao se od niza predavanja, listening sessionsa, workshopova pa do speed networkinga.

Večernji program se, treba napomenuti, održavao posvuda, od Kino Šiške, AKC Metelkove, Orto Bara, pa do Slovenske Kinoteke i Kluba K4. Headliner prve večeri bio je Kamaal Williams, nova zvezda britanske džez scene, koji je zajedno sa svojim tročlanim bendom (saksofon, bas i bubanj) otvorio festival nastupom u Kino Šiška. Prava poslastica za sve fanove novog britanskog jazz talasa, Kamaal i ekipa, pošteno su prodrmali publiku i “napunili” baterije dobrim vibracijama. Iste večeri, ukrajinske boje branili su Dakh Daughters naoružani sa 15 instrumenata, turska groovy psihodelija Lalalar, kao i slovenački bend Pantaloons. Spremni za dalje?

(Lalalar)

Priključeni na dobru energiju, ušli smo u drugi dan festivala. Pričalo se, između ostalog, o vođenju record labela 2020, o Ex-YU tržištu, o Bandcampu i budućnosti bookinga. Navečer je srce lokalne rock scene, Orto Bar dočekao predstavnike srpskog, austrijskog i makedonskog indie rock zvuka. Buč Kesidi, My Ugly Clementine i Funk Shui demonstrirali su svoje vokalne i instrumentalne supermoći, a publika ih je pošteno ispratila svojim grlima i aplauzima. No nas je najviše zanimao petak, koji je nakon predavanja o muzičkom pr-u 2020, o mladoj srpskoj glazbenoj sceni pa do razgovora sa Clémenceom Renautom i Robom Challiceom, nudio odličnu glazbenu večer. Naime, poslednje veče festivala, bilo je rezervisano je za najsvežije elektro melodije i rep flowove. Blu Samu, belgijska rising star, zapalila je scenu kluba Gala Hala svojim hrapavim glasom, u stilu jedne Missy Elliott.

(Blu Samu)

Snažna, emotivna, sirova, Samu je još jednom potvrdila da je rep svevremenska priča a više o njoj možete doznati u intervjuu koji vam donosimo u idućim danima. Na njenu energiju odlično se nadovezao beogradski kolektiv Zicer Inc. sa svojim trap bitovima i istočna-evropa-estetikom. Nihil, Yan Dusk, Milković, Lavan i Spejs Noksi “izgasirali” su publiku i opravdali staru “na mlađima svet ostaje” floskulu. Na sceni se našla i jedna devojka, simpatična Tam koja je kao prava r’n’b/soul diva začinila nastup nežnim sanjivim vokalima. Za kraj festivala, u klubu K4 Thomas Martojo i Kasper Tielrooij iz Dekmantel SoundSystema zaraznim spojem orijentalnog diska, deep housea i techna topili su okupljene do samog jutra. Do sledećeg MENT-a i novih moMENaTa!

Load the next article
Loading...
Loading...