Menu
Home Novosti Menu
Glazba

My Top 3 Essentials: Markus Tone

Saznali smo koje tri stvari su trenutno neizostavne u setovima ovog berlinskog DJ-a

  • Mixmag Adria I Foto: Janina Steinmetz
  • 23 November 2019
My Top 3 Essentials: Markus Tone

Berlinski DJ Markus Tone dugogodišnji je sudionik njemačke scene - kako u ulozi selektora, tako i promotora raznih evenata. Njegovi glazbeni korijeni sežu u kasne 1990-e kada je započeo svoju karijeru i zaljubio se u trip-hop, soul i jazz žanrova, a zatim i u elektroničku glazbu. Inspiraciju za svoje setove pronalazio je među hip-hop DJ-evima, ali i velikanima house i techno scene. Dakako, kroz godine iskustva kreirao je svoj unikatan stil, kao i eklektičnu glazbenu selekciju koja seže od disco do house klasika.

Uoči gostovanja 29. studenog u zagrebačkom Aquariusu u sklopu novog izdanja Cycle programa, otkrio nam je svoje tri trenutno neizostavne stvari u DJ setovima. Ovo je Markusovih Top 3 Essentials, za koje nam u nastavku i otkriva zašto baš taj odabir.

1. Louie Vega - Barely Breaking Even (Louie Vega Boogie Mix) [BBE, 2019]

"Ovo je odlična stvar za otvaranje seta; otkriva ljudima da započinjemo jednu finu priču. Kasnije se također izvrsno uklapa u set, pri samom finalu."

2. Kraak & Smaak - Sweet Time (feat. Izo FitzRoy) (Yuksek Dub Remix) [Boogie Angst, 2019]

"Savršena groove-stvar, s jakom bass linijom i piano dionicom. Volim Kraak & Smaak album "Pleasure Centre", koji je definitivno imao utjecaj na mene i jedno je od dražih mi izdanja iz 2019. godine, koji kombinira elektroničku glazbu, trip-hop i soul. Ova dub-verzija je kreirana za kasne sate na danceflooru, a preporučio mi ju je prijatelj."

3. Cody Currie & Joel Holmes - Blue TV Screen [Toy Tonics, 2019]

"Svi koje znam obožavaju ovu stvar - ujedinjuje publiku u plesu. Cody Currie je mlad i jako talentiran producent kojeg pratim nekoliko godina. Piano dionica je djelo američkog jazz glazbenika Joela Holmesa, a Toy Tonics je uspješan label iz Berlina/Munchena, koji u katalogu ima cool stvari te kreiraju super partyje diljem Europe."

m: Zašto si odabrao baš ove tri stvari?

MT: Ovo su trenutno tri pjesme koje uistinu volim svirati u setovima. Izdanja su iz 2019. godine; s jedne strane su dosta orijentirana na plesni podij, s druge strane, mogu se zavrtiti u nekom drugom kontekstu. Na primjer, ove tri stvari sam svirao na open-air stageu na ulicama Berlina, kasnije u muzeju (tijekom noći), a zatim naravno i u kontekstu kluba. Ovo je dance glazba, ali i odsvirana glazba, koju su stvorili izvrsni muzičari (Leroy Burges, Izo FitzRoy, Joel Holmes) te producirala fenomenalna imena (Louie Vega, Kraak & Smaak, Cody Currie), što mi se uvijek svidi i što uvijek tražim. Također, sviđaju mi se ovakvi tipovi međunarodnih suradnji.

m: Kako si otkrio ova izdanja i kako općenito otkrivaš novu glazbu za setove?

MT: Općenito jako puno istražujem glazbu na različitim platformama (YouTube, Bandcamp, Discogs...). Pratim labelove i artiste, što mi daje jednostavan protok informacija o novim izdanjima. Također, dosta toga saznajem kroz promotivne newslettere i najave, ali često to zna biti i preporuka prijatelja, pa na taj način otkrijem neko potpuno novo ime ili dobijem ideju za daljnje pretraživanje. U većini slučajeva mi se dogodi da u procesu pretraživanja završim s potpuno drugim stvarima od onih koje sam tražio, ali sve je dio procesa. Uz to, smatram da su i promotivni materijali jako bitni; važno je poznavati imena labela i artista kojima "možete vjerovati". I uvijek je uzbudljivo zasvirati neku stvar po prvi put te gledati reakcije publike.

m: Kako publika reagira na tvoje setove i ove stvari?

MT: Pjesme sa soul, funk i ostalim sličnim elementima su trenutno dobra stvar u Berlinu. Stil se kroz godine mijenjao - od 2010. kada ste mogli čuti više klasične elektroničke glazbe, kao što su minimal i tech žanrovi, do danas, gdje je publika otvorenija raznovrsnosti glazbe i žanrova. Ovo je super razdoblje za šaroliku paletu glazbe, s dodatkom disco, tropical i Afro ritmova. Dugi niz godina držim se toga da publici prezentiram dobru glazbu i pronalazim interesantnu selekciju pjesama za svoje DJ setove, te da im pritom i otkrijem neke nove artiste ili podžanrove, koje možda ranije nisu čuli. I to je feedback koji često dobijem - ljudima se svidi nova glazba koju prezentiram, plešu, zainteresirani su, a zatim dolaze do mene i pitaju me o čemu je riječ ili gdje sljedeće puštam glazbu - najbolji kompliment koji možete dobiti!

Load the next article
Loading...
Loading...