Menu
Home Novosti Menu
Novosti

U New Yorku dozvoljena legalizacija rekreacijske marihuane

Dogovor je uslijedio nakon nekoliko prethodnih neuspjelih pokušaja

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 29 March 2021
U New Yorku dozvoljena legalizacija rekreacijske marihuane

Zakonodavci države New York uspješno su dogovorili legalizaciju rekreacijske marihuane, prenosi New York Times. S tim su se sporazumom složili zakonodavci iz Albanyja i guverner Andrew Cuomo, otvarajući vrata potencijalnoj, milijardu dolara vrijednoj, industriji. Zakon bi stanovnicima u dobi od 21 godinu pa naviše omogućio da kupe do 85 g marihuane te da uzgajaju do šest sadnica za osobnu upotrebu.

Dogovor je uslijedio nakon nekoliko prethodno neuspjelih pokušaja legalizacije korištenja rekreativne marihuane u New Yorku; inače je nedavno održana anketa Siena Collegea pokazala da takvo korištenje odobrava gotovo 60% glasača u državi. Dužnosnici se također nadaju da će to pomoći zaustaviti dugotrajni obrazac rasno nerazmjernog rada policije, točnije kaznenog progona Crnaca i Hispanaca zbog marihuane. Prijedlog zakona također navodi da će milijuni dolara poreznih prihoda koje industrija generira biti uloženi u marginalizirane zajednice, a značajan dio poslovnih dozvola trebao bi biti rezerviran za vlasnike manjinskih poduzeća.

Pročitajte i ovo: Na Jamajci je nestašica marihuane

Nedavna procjena guvernerovog ureda predviđa da bi legalizacija kanabisa mogla generirati oko 350 milijuna dolara godišnje poreznih prihoda, nakon što industrija bude u potpunosti pokrenuta. Članica skupštine, Crystal D. Peoples-Stokes, demokratkinja koja godinama podupire legalizaciju, rekla je: “Postotak prihoda koji se prikupi uložit će se u zajednice iz kojih potječe većina uhapšenih zbog marihuane. Za mene je ovo puno više od povećanja prihoda: radi se o ulaganju u živote ljudi koji su oštećeni.”

Detalji zakona još se dorađuju, ali očekuje se da će se usvojiti ovaj tjedan, kao dio državnog proračuna koji bi trebao biti objavljen 1. travnja. Kad se odobri, očekuje se da će proći barem godinu dana do prvu legalne prodaje marihuane, nakon što se napišu sva složena pravila i propisi za kontrolu tržišta, te ostale administracije.

Load the next article
Loading...
Loading...