Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Novi Zeland postaje prva zemlja koja je potpuno legalizirala testiranje rekreacijskih droga

Ovaj novi potez omogućuje ljudima isprobavanje droga na glazbenim festivalima, klupskim večerima kao i za osobnu upotrebu

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 4 December 2021
Novi Zeland postaje prva zemlja koja je potpuno legalizirala testiranje rekreacijskih droga

Novi Zeland postaje prva zemlja na svijetu koja je u potpunosti legalizirala testiranje rekreacijskih droga i osigurala savjetodavne odbore koje preporučuje vlada. Ova potpuna legalizacija omogućit će korisnicima da probaju razne supstance na glazbenim festivalima i za opću upotrebu bez ikakvog straha od posljedica ili reperkusija.

To je prvotno bio pilot program, odobren u prosincu 2020., a trebao je isteći u prosincu 2021. godine. No, još u travnju, na prijedlog Ministarstva zdravstva usvojen je kao dio zakona koji stupa na snagu 6. prosinca, javlja Filter Mag.

Prema podacima objavljenim uizvješću iz veljače 2021., 68 posto sudionika pilota promijenilo je svoje ponašanje kao rezultat korištenja usluge, a 87 posto izjavilo je da su bolje razumjeli opasnosti korištenja droga nakon razgovora s odgovornim osobama.

Prijedlog zakona na Novom Zelandu uspostavlja snažne pravne zaštitne mjere i za one koji pružaju uslugu i za one koji je koriste. To ne čini posjedovanje, kupnju ili prodaju droge legalnim već znači da ako glazbeni festival ili bilo koja druga tvrtka to odluči, može upravljati objektom za testiranje droga na licu mjesta.

“Informacije i savjete o smanjenju štete kako bi se pojedincima pomoglo u donošenju informiranih odluka o korištenju droga i psihoaktivnih tvari” omogućuju pružatelji usluga koje preporučuje vlada, a popis će uskoro objaviti.

Sarah Helm, izvršna direktorica NZ Drug Foundationa, izjavila je za VICE World News: “Ovo je zaista značajno i vrijedno je slavlja jer će spriječiti štetu i spasiti živote. Testiranje droga je iznimno učinkovit alat za smanjenje štete jer ljudima daje točne informacije za donošenje sigurnijih odluka. Sada bismo željeli vidjeti kako se te usluge šire kako bi dosegle više ljudi.”

Istraživači droga u Ujedinjenom Kraljevstvu vjeruju da bi sličan pristup trebala usvojiti i njihova vlada pri čemu oni izvana navode da ne postoji zakonski rizik od štete pri testiranju. Katya Kowalski, voditeljica strategije u Voltefaceu, izjavila je za Mixmag: “Provjera droga neophodna je politika koja spašava živote. Velik dio štete i tragedije kao što su smrt zbog droge na festivalima može se izbjeći. Omogućavanje pojedincima da testiraju čistoću i snagu droge, omogućuje im da donesu informiranu i sigurniju odluku o korištenju droga.

Zanimljivo je da su volonteri koji pružaju slične usluge u SAD-u u opasnosti od kaznenog progona.

Load the next article
Loading...
Loading...