Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Phil Asher, legenda UK housea, preminuo u 50. godini

Ashera se smatra jednim od najboljih DJ-a koji dolaze iz Velike Britanije

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 23 January 2021
Phil Asher, legenda UK housea, preminuo u 50. godini

Legenda britanske house glazbe, Phil Asher, umro je u dobi od 50 godina. Prema riječima njegovih prijatelja, preminuo je u snu nakon što je pretrpio srčani udar.

Kolekcionar ploča i zaljubljenik u glazbu, sa velikim znanjem o soulu, jazzu i discu, Asher je ugradio cijelo svoje shvaćanje glazbe u vlastite house produkcije i DJ setove. Smatrali su ga jednim od najboljih DJ-a koji dolaze iz Velike Britanije, s ključnom ulogom u premošćivanju jaza između 4/4 i broken beata a svojim smooth miksanjem zaslužio je divljenje mnogih.
Svoj prvi DJ set odsvirao je 1991., u dvorani Delirium, a nakon toga je krenuo razvijati plodnu karijeru, kroz razne pseudonime i suradnje s utjecajnim institucijama plesne glazbe. Svoju je glazbu objavljivao, osim kao Phil Asher, i kao Basic Soul, Demonstration. Phlash i E & E Sound i to za razne labele, među ostalim i za Strictly 4 Groovers, Versatile Records, 4 Lux, Restless Soul, Houseology i Rekids. Također je uređivao brojne utjecajne kompilacije na Slip ‘n’ Slideu, uključujući i seriju “Jazz in the House”.

Asher je 2000. godine zajedno s Degom, Demusom, G-Forceom i IG Kulturom osnovao Co-Op klub, u zapadnom Londonu, koji je postao središte broken beata. Također je radio i u londonskim trgovinama ploča Quaff & Vinyl Solution, te je vodio radio-show R Solution s Kirkom DeGiorgiom i 4heroovim Degom i Markom Macom na Kiss FM-u.
Govoreći o broken beat sceni za Data Transmission 2017., otkrio je: “Sve što mogu reći jest da sam imao dovoljno sreće sudjelovati u pokretu koji je bio toliko kreativan i talentiran, da me izuo iz cipela. Neki od pjevača i glazbenika i producenata iz tog doba, pravi su vizionari. Doista vjerujem u to. Putovati svijetom i širiti taj vibe, bilo je neprocjenjivo.”

Ransom Noteu je pak 2015. svoju odluku da stvara “samo onu glazbu zbog koje se ježim” , objasnio riječima: “Kvaliteta je definitvno važnija od količine. Radije bih odvojio neko vrijeme i objavio glazbu koja će se cijeniti zbog svoje vrijednosti. Dobar vibe mi je važniji od dobrih pozicija na top listama. To ne znači biti arogantan već, kako stariš, prioriteti ti se mijenjaju, sada težim drukčijim ciljevima. Glazbeno sam imao genijalnu karijeru, pogotovo kad uzmemo u obzir da zapravo ne znam svirati nijedan instrument. Jako sam zahvalan na svemu i imam potrebu nešto vratiti društvu”, zaključio je Phil Asher.

Load the next article
Loading...
Loading...