Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Pozitivan ritam predstavio ljetnu sezonu

Tiskovna konferencija održala se u prostoru nekadašnjeg kluba Jabuka koji je ekipa iz Pozitivnog ritma uzela u koncesiju

  • Mixmag Adria I Foto: Press i Facebook
  • 10 June 2021

Ekipa Pozitivnog ritma održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavila ljetnu sezonu 2021. na lokaciji Martinska u Šibeniku, te se osvrnula na trenutno stanje oko nedavnog, službenog preuzimanja kultnog zagrebačkog kluba Jabuka čija je terasa ujedno i bila mjesto održavanja pressice. Službeni dio predstavljanja svih festivala i događanja vodili su Vedran Meniga, Danijel Sikora i Stjepan Kolobarić uz goste, dugogodišnjeg glazbenog putnika Maxa Juričića i repera Bore Balboe.

Na rtu Martinska i ove će se godine održavati bogati glazbeni, kuturni te festivalski program koji će trajati nešto više od 40 dana. Uz najavljenih 6 festivala otkriveni su mnogi noviteti. Predstavljen je novi vizualni identitet projekta Martinska za ovu sezonu koji potpisuje dugogodišnji suradnik Pozitivnog ritma, Nenad Radojčić.

Prvo je predstavljen Cirkobalkan šator i njegova prateća svita, točnije koncept cirkuskog kolaž cabarea za sve uzraste i opredjeljenja koja će biti na lokaciji čitavo vrijeme a zatim se predstavila ljetna sezona na Martinskoj koju otvara Regius x Muzika.hr (9. - 11. srpnja). Na velikoj bini Regiusa nastupiti će preko 20 izvođača među kojima su Damir Urban, bend Svemirko i reperi Grše, Bore Balboa kao i mlada rap nada Mali Japanac. Novost Regiusa je druga, mala pozornica koja nosi prigodni naziv Čudna muzika stage kojim će upravljati dobra duša šibenske nezavisne scene i veliki zaljubljenik u glazbu Dražen Frua. Ugostiti će preko 30 izvođača iz Šibenika, Zadra, Splita i šire te u tri dana programa predstaviti najaktualnije trendove na domaćoj nezavisnoj sceni.

Zatim slijedi devetnaesto izdanje Seasplash festivala, od 15. - 18. srpnja. Ove godine pod imenom Corona Edition pt. 2 dobio je i nove izvođače - Saša Antić dolazi kao Alejuandro Buendija & Sinovi predstaviti svoj recentni materijal "Škrinja"; Max Juričić imat će premijerni nastup autorskog projekta Plesač sporog stepa a dolaze i Kali Fat Dub, (post)apokaliptični duo čija direktna poruka, spoken-word aktivizam i furiozni nastupi nakon dva albuma, desetine festivalskih nastupa, mnogobrojnih svirki i nekoliko tisuća kilometara ne jenjavaju. Svojim će nas nastupima još počasititi i Haris Pilton, Soul Brothers, Cromaicanz, Low Committee, DJ D-Gree i Maya a idući tjedan bit će objavljen raspored nastupa po danima i pozornicama, poziv za volontere, i prijave za ovogodišnje radionice.

Zatim je red na treće izdanje Kanal Festa, 23. i 24. srpnja koje donosi nezaobilazne punk zvukove na Martinsku! Ovaj će dvodnevni festival kao novitete imati i dnevni program koji će se sastojati od skate sessiona i izložbe. Iako je festival uglavnom fokusiran na punk glazbu i njene (pod)žanrove ove se godine po prvi put na binu penju i lokalne metal snage, šibenski bend Zlobnik. Uz njih još nastupaju britanski Inner Terrestrials, zagrebački Šank?!, splitski Špurijus, pulska Fonjatura, dubrovački Last Caress, benkovački Kamp Kućice i osječka Gužva u 16-ercu.

Zadnji vikend u srpnju rezerviran je za Slurp! Festival (30. - 31.7.) koji ove godine slavi svoju desetogodišnjicu održavanja! Postulat Slurpa! je uvijek bio predstavljanje najaktualnijih elektroničkih strujanja s domaće i regionalne scene, uz probrane inozemne goste. U svom prvom, ali velikom jubileju festival ima prije svega humanitarni karakter. Tako će program činiti producenti i izvođači predstavljeni na nedavno objavljenom kompilacijskom albumu "Healing Sounds - Croatia Earthquake Relief Project". Album je objavljen digitalno dok se vinilno izdanje u dva dijela očekuje u nadolazećim mjesecima. Kampanja traje do kraja godine, a ukupni ostvareni prihod uplaćivati će se na račun zaklade Solidarna, za pomoć stradalima u potresu. Točan popis, te raspored nastupa izvođača po danima biti će objavljeni uskoro!

Prvi vikend u kolovozu rezerviran je za šesto izdanje Membrain Festivala (5. - 8. kolovoza). U četiri dana programa na tri pozornice nastupiti će preko 50 DJ-a iz Hrvatske, Europe i svijeta koji će na jakim DIY soundsystemima predstaviti najaktualnije trendove u drum n' bass, dubstep i half-time žanrovima uz skretanje prema jungle, dub, liquid i neurofunk strujanjima. Nastupaju Youngsta, novozelandski duo Truth, DLR i Mako koji predvode izlomljene ritmove drum n' bassa okupljeni u projektu OneMind te njihov sunarodnjak Amoss koji je prisutan već čitavo desetljeće svojim izričajem na gotovo svim kontinentima. Tu su još i legenda berlinske scene Presha, belgijski kolektiv The Untouchables, Coco Bryce, a od domaće scene šareno društvo predvode Vrh, Minimalist, Sapleo, FrenkyBoy, LucyLyu...

Čast da i ove godine zatvori festivalsku sezonu na Martinskoj pripala je Blast Festu (13. - 14. kolovoza) pod pokrovitejlstvom Grada Šibenika i TZ Grada Šibenika. Blast je audiovizualni event koji djeluje od 2017.g. Glavna vizija i cilj je stvaranje platforme za predstavljanje domaćih afirmiranih i neafirmiranih glazbenih umjetnika. Ove će godine kroz dnevni i noćni dio programa biti predstavljeno oko 15 DJ-a koji će svojim nastupima prezentirati široku paletu elektroničke glazbe.

Nakon predstavljanja ljetne sezone kreativni direktor Pozitivnog ritma Vedran Meniga osvrnuo se i na trenutnu situaciju oko preuzimanja kultnog zagrebačkog kluba Jabuka: “Na raspisani natječaj Grada Zagreba za dobivanje u zakup kluba Pozitivan ritam se javio na poziv prijatelja i suradnika iz kluba Močvara. Cilj je bio spasiti klub i zadržati alternativni štih po kojem je bio poznat mnogim generacijama. U aplikaciji Grada je između ostalih navedenih uvjeta bilo i 5 smjernica koje je trebalo zadovoljiti, a koje su se odnosile na film, književnost, edukacije, koncerte i slušaonice. Natječaj je bio raspisan dvaput. Prvi put ga je Grad rušio, ali smo temeljem žalbe i sudjelovanjem u ponovnom apliciranju iz drugog puta prošli. Preuzeli smo ključeve te potpisali ugovor tijekom 5.mjeseca”, rekao je Meniga.

Programska šema kluba kada to mjere dopuste će ići svaki dan osim nedjelje. Također, poštujući želje bivših voditelja staro odnosno postojeće ime kluba se ne smije korisititi dok će novo ime i vizualni identitet biti predstavljeni u narednim mjesecima.

Video zapis konferencije pogledajte - ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...