Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Benji Espinoza, suosnivač kultnog labela DJ International Records

Espinoza je bio utjecajna ličnost u razvoju housea od najranijih faza pokreta

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 23 October 2020
Preminuo Benji Espinoza, suosnivač kultnog labela DJ International Records

Benji Espinoza (na slici lijevo), suosnivač legendarnog čikaškog labela DJ International Records i Quantum distributera, je preminuo, kako izvještava 5Mag. Uzrok smrti još nije objavljen. Benji Espinoza osnovao je legendarni label zajedno s Rockyjem Jonesom 1985. godine u ranim fazama pokreta house glazbe koji je nastao u Chicagu. Bio je to, uz Trax, jedan od glavnih labela posvećenih houseu.

Pročitajte i ovo: Trax Records: Zašto se legende Chicago housea bore za svoja prava

U nedavnom intervjuu za Mixmag, Espinoza je opisao Chicago 1986. rekavši: “To je bila prava scena. Ušao bih u trgovinu ploča i našao bih novinare kako traže house vinile koje su čuli u klubu prethodne noći.”
DJ International Records izdao je brojne klasike žanra tijekom godina, uključujući i prvu ikad house LP kompilaciju “The House Sound of Chicago” na kojoj su i Steve 'Silk' Hurley sa “Jack Your Body”, Fingers Inc. s “Mystery Of Love” i Marshall Jefferson sa “Move Your Body”. Ostala značajna izdanja uključuju i “Love Can't Turn Around” Farley 'Jackmaster' Funka i Jesse Saundersa, zatim “It's All Right” koji potpisuju Sterling Void & Paris Brightledge te “Promised Land” Joe Smooth Inc.-a i Anthonyja Thomasa.
Zanimljivo je i da je jedna ulica u Chicagu dobila ime po tom labelu - Honorary DJ International Way.
Benji je ostao vjeran ljubitelj housea tijekom posljednjih 35 godina. U nedavnoj objavi na Facebooku, opisao je trenutak kad je prvi put čuo “Promised Land” 1988. godine, napisavši: "Oduševio sam se, rekao sam i Rockyju i Joeu da će stvar postati svjetski poznata himna!”

SO, I GET BACK FROM CANCUN, MEXICO BACK IN FEB. OF 1988 AND AS SOON AS I WALK INTO DJ INTERNATIONAL, Rocky Jones ASK ME...

Posted by Benji Espinoza on Thursday, 1 October 2020

Benjieu Espinozi počast su odali brojne kolege, među kojima i Joe Smooth koji je na Facebooku napisao: “R.I.P. jednom od važnih ljudi koji stoje iza globalnog rasta house glazbe i sjajnom tipu!” Taj je post komentirao i Tyree Cooper, koji na DJ Internationalu imao brojna izdanja: “Ne znam što reći. U svakom intervjuu koji sam dao, uvijek sam ga spominjao kao svog prijatelja i mentora. Doista me uzeo pod svoje kako bi me poučavao o onoj poslovnoj strani house glazbe. Jako će mi nedostajati!”. I Justin Strauss je na Facebooku odao počast Benjiju, napisavši: “Nikad nisam čuo da je netko rekao ružnu riječ o njemu, uvijek je bio ljubazan i pun podrške. Mislim da je podcijenjen njegov trud u promicanju housea; bio je važan dio cijele priče od početka. Nedostajat će mi njegov beskrajni entuzijazam za glazbu koju je tako volio i onaj njegov veliki osmijeh.”

Load the next article
Loading...
Loading...