Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Tim Baker, Detroit Techno i House DJ

Rodom iz Detroita, Baker je bio DJ, producent, vlasnik labela i osnivač modnog branda Elephanthaus

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 9 April 2021
Preminuo Tim Baker, Detroit Techno i House DJ

Preminuo je Tim Baker, DJ, producent, vlasnik labela i osnivač modnog branda Elephanthaus. Uzrok smrti još nije potvrđen ali u objavi u Facebook grupi posvećenoj klubu u kojem je Baker DJ-irao 1980-ih piše da je pretrpio srčani udar.

Baker, inače rođen u Detroitu, dobio je prvi par gramofona sredinom 1980-ih i momentalno se zainteresirao za techno, žanr koji je i potekao iz Detorita i prerastao u fenomen. Tijekom 1987. do 1988. osigurao je svoju prvu DJ rezidenciju u klubu Nectarine u Ann Arboru, zajedno s Jeffom Millsom. Godine 1993. pokrenuo je modnu liniju Elephanthaus koja je dizajnersku inspiraciju crpila iz noćnog života Detroita i specijalizirala se za klupsku odjeću; kasnije je brand proširio na trgovinu odjećom i izdavačku kuću.

Baker je objavio niz vlastitih albuma i izdanja na tom labelu osnovanom 1997. godine, a tijekom godina objavljivao je i na izdavačkim kućama kao što su Ovum, Minifunk, Holzplatten i NovaMute, producirajući i pod pseudnimom Fun Police i Tiger Balm.

Redovito je i putovao tijekom 90-ih, svoju prvu europsku svirku 1994. godine imao je u legendarnom berlinskom klubu Tresor, a kasnije ga se moglo čuti i u drugim poznatim noćnim klubovima širom kontinenta kao što su španjolska Florida135 i pariški Rex Club, kao i na velikim događajima kao što je Sónar Festival u Barceloni, berlinskom Love Paradeu i te na Detroit Music Festivalu.

Godine 1998. preselio se u Chicago i pokrenuo house label Real Estate Records, koji je spajao njegov ukus za funk elemente Detroit Techna i energijom čikaškog housea. Label je tijekom godina objavljivao glazbu artista kao što su Tyree Cooper, DJ Jacq and Kut Chang'.

Load the next article
Loading...
Loading...