Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Prodaja vinila najveća u zadnjih 30 godina

Rast prodaje mnogi pripisuju albumima ABBA-e, Eda Sheerana i Adele

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 31 December 2021
Prodaja vinila najveća u zadnjih 30 godina

Godina 2021. doživjela je boom u prodaji vinila u Velikoj Britaniji jer je gotovo četvrtina albuma kupljenih ove godine (23%) bila na vinilu. Prodaja vinila u Velikoj Britaniji premašila je pet milijuna po prvi put od 1991. godine, zahvaljujući albumima Adele, ABBA-e i Eda Sheerana - javlja BBC. ABBA-in 'Voyage' bio je najprodavaniji. Bilo je to najbrže prodavano vinilno izdanje stoljeća, s 30.000 primjeraka u prvom tjednu.
Prodaja je porasla za 8% u odnosu na 2020., što označava 14. godinu rasta. Prije digitalne revolucije, vinil je bio najpopularniji način slušanja glazbe. Međutim, nedavni povratak ovog formata ne pokazuje znakove usporavanja, a najnoviji podaci predviđaju da će prodaja dosegnuti svoju najveću razinu u više od tri desetljeća.

Istovremeno, prodaja CD-a nastavila je opadati. Kupljeno je samo 14 milijuna CD-a, što je najmanji broj od 1988., kada je format prvi put ponuđen u Velikoj Britaniji. Međutim, unatoč padu, prodaja CD-a pala je za samo 12% u 2020., u usporedbi s više od trećine prethodnih godina. To je uglavnom zato jer su izvođači poput ABBA-e i Adele privlačni starijim fanovima koji još uvijek vole ovaj format.

Unatoč značajnim kašnjenjima u proizvodnji vinila, uzrokovanim kombinacijom COVID-a, problemima u lancu opskrbe i nedostatka radne snage, kao i nedostatka sirovina kao što su PVC, povratak vinila nastavio se 2021.

Kako piše The Guardian, Andy Kerr, voditelj marketinga za Bowers & Wilkins, vinil ima taktilne i senzorne kvalitete koje ga čine prepoznatljivim medijem. “Mislim da se ogromna količina onoga što se događa s vinilom uopće ne odnosi na zvuk, već na cijeli teatar, to je doživljaj,” rekao je. “LP ploča vas tjera na to iskustvo, ne preskačete svakih 30 sekundi jer vam se ne sviđa način na koji pjesma ide, skloni ste je slušati do kraja”, zaključio je.

Load the next article
Loading...
Loading...