Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Hrvatska se priključuje “Red Alert” inicijativi

Cilj inicijative je podizanje svijesti o kriznoj situaciji u kojoj se našla cijela event industrija

  • Mixmag Adria I Foto: Ambitious Creative Co. - Rick Barrett/Unsplash
  • 1 September 2020
Hrvatska se priključuje “Red Alert” inicijativi

Velikoj globalnoj inicijativi “Red Alert”, koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o kriznoj situaciji u kojoj se našla cijela event industrija, priključuje se i Hrvatska. Danas će od 21 do 23 sata, u crvenoj boji zasvijetliti tisuće lokacija diljem svijeta, a među njima zagrebačka i pulska Arena. Hrvatsku event industriju čini više od 2.000 poslovnih subjekata s više od 12.000 zaposlenih, a svi su oni preko noći ostali bez mogućnosti da obavljaju svoj posao. Predviđanja stručnjaka kažu da će proći još cijela godina prije ponovnog pokretanja, stoga je potrebna hitna reakcija te donošenje nužnih mjera kako se cijela industrija ne bi potpuno urušila.

Pogođeni su koncerti, festivali, kazališta, sajmovi, kongresi i brojna druga događanja koja ili uopće ne mogu raditi ili mogu raditi uz brojne restrikcije i u drastično smanjenom kapacitetu publike koji u praksi onemogućuje rad i stvara ogromne financijske gubitke. Hrvatska event industrija godišnje generira 4,5 milijarde kuna prometa. Izbijanjem pandemije doživjela je potpuno zatvaranje, a nakon 6 mjeseci stagnacije situacija se i dalje ne popravlja te se predviđa da će do oporavka i pokretanja proći još barem godinu dana. Bez mogućnosti prihoda i uz nemjerljive gubitke, cijela je industrija pred potpunim urušavanjem te je nužna hitna reakcija Vlade RH.
Udruga glazbenih menadžera i organizatora uputila je Vladi RH prijedlog najnužnijih mjera za spas hrvatske event industrije, po uzoru na slične poteze brojnih drugih europskih zemalja, a one su:

1. Produljenje HZZ mjera za očuvanje radnih mjesta za event industriju, do ožujka 2021.
2. Otvaranje novih povoljnih kreditnih linija za obrtna sredstva, za poduzetnike u event industriji po uzoru na HAMAG-ov COVID-19 zajam
3. Snižavanje stope PDV-a na ulaznice na 5% odnosno izjednačavanje sa stopom poreza za kino ulaznice
4. Usklađivanje lokalnih Stožera civilne zaštite te minimiziranje štetnih i neopravdanih zabrana onih događanja koja se mogu održati u sigurnim uvjetima.
5. Formiranje fonda za pomoć manifestacijama u marketinškim aktivnostima budućih događanja, prema domaćoj i stranoj publici

Loading...
Loading...