Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje iznimno je često u glazbenoj industriji, stoji u novom izvješću

Još uoči pandemije, anketa članova sindikata otkrila je da je 48% glazbenika doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 7 September 2021
Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje iznimno je često u glazbenoj industriji, stoji u novom izvješću

Prema novom izvješću, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i dalje su iznimno česti u glazbenoj industriji. Prikupljajući podatke i svjedočanstva, britanski Sindikat glazbenika ustvrdio je da su tome izloženi i artisti, i zaposlenici i freelanceri u sektoru, ponekad čak i od strane svojih poslodavaca. S obzirom da među njima ima jako puno onih koji su uslijed pandemije izgubili posao, sindikat upozorava kako time postaju još ranjiviji za eksploataciju.

Jedna anonimna radnica u glazbenoj industriji rekla je sindikatu da ju je menadžer “stalno maltretirao, redovno je pipao i slao eksplicitne slike”. Uz to je dodala: “Kao i mnoge druge žrtve, znam da sam još uvijek traumatizirana tim iskustvom. Kad odaberete raditi u glazbenoj industriji, to je često zato što zaista volite umjetnost. Želite biti okruženi strastvenim, kreativnim ljudima - ne želite ići na posao i brinuti se da će vas poslodavac možda napasti.” Uoči pandemije, anketa članova sindikata otkrila je da je 48% glazbenika doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja na poslu. U međuvremenu, 58% svjedočilo je incidentu seksualnog uznemiravanja, a 10% je reklo da je redovito svjedočilo sličnim incidentima.

Naomi Pohl, zamjenica glavnog tajnika Sindikata glazbenika, rekla je: “Neprihvatljivo je da je toliko umjetnika, glazbenika, zaposlenika i slobodnjaka pretrpjelo zlostavljanje na poslu te da su mnogi zbog toga napustili industriju." Kako se eventi i nastupi uživo nastavljaju, organizacija poziva vlade i predstavnike glazbene industrije da zaštite svih od viktimizacije i uznemiravanja. Pohl je dodala: “S obzirom na to da sve više žena dijeli svoja iskustva, od vitalnog je značaja da industrija usvoji pristup nulte tolerancije kako bi osigurala zaštitu svih kreativnih umjetnika pri povratku na posao.”

Sindikat glazbenika već dugo vodi kampanju kako bi industriju učinio sigurnijim mjestom za rad. Godine 2018. pokrenula je Sigurni prostor u kojoj glazbenici i drugi koji rade u tom sektoru mogu s pouzdanjem prijaviti seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, maltretiranje i diskriminaciju.

Load the next article
Loading...
Loading...