Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Sony Music otpisao dugove tisućama svojih artista

Mnogi će umjetnici sada moći zarađivati od tantijema uslijed streamanja njihovih pjesama

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 15 June 2021
Sony Music otpisao dugove tisućama svojih artista

Tisuće izvođača koji su potpisali za Sony Music moći će zarađivati honorare od svoje glazbe uslijed streamanja na platformama poput Apple Musica i Spotifya, nakon što je label otpisao njihove dugove. Uputili su poruku svojim artistima u kojoj su pojasnili svoj položaj i učinke koje će to imati na tantijeme. “Ne mijenjamo postojeće ugovore, već odabiremo plaćati i onima koji su zarađivali manje od onoga koliko je u njih uloženo; želimo omogućiti onima koji ispunjavaju uvjete da dobiju više novca od korištenja njihove glazbe.” Dakle, oni koji su do sad imali neka dugovanja, zarađivat će tantijeme od ovog trenutka nadalje.

Artisti već neko vrijeme podižu svijest o lošim honorarima i nepoštenim ugovorima, pogotovo nakon što se otkrilo koliko malo zarađuju od streaminga. Sonyjev potez dobrodošla je promjena u industriji, posebno jer je riječ o velikom labelu. Do sad su samo neke manje izdavačke kuće poput Beggars Group omogućile svojim artistima da zarađuju poštene honorare otpisujući njihove dugove.

Kampanja #BrokenRecord dovela je do parlamentarne istrage stanja streamanja glazbe i kako to može biti pravednije za umjetnike. U razgovoru za BBC, Tom Gray, osnivač kampanje, Sonyjev potez nazvao je “nevjerojatno dobrodošlim”. Gray također osjeća da mu se kampanja isplatila: “Iz perspektive nekoga tko je vodio kampanju kako bi pokušao natjerati ove tvrtke da se ponašaju etičnije i transparentnije, ovo se čini kao pobjeda.”

Load the next article
Loading...
Loading...