Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Tech-house prestigao techno i postao najpopularniji žanr elektroničke glazbe

IMS otkriva da je tech-house bio najprodavaniji na Beatportu prošle godine

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 29 April 2022
Tech-house prestigao techno i postao najpopularniji žanr elektroničke glazbe

Prema nedavno objavljenom poslovnom izvješću predstavljenom na Međunarodnom glazbenom summitu na Ibizi (IMS), tech-house je pretekao techno kao najpopularniji elektronički žanr. U izvješću se navodi da je tech-house nadmašio prethodnog favorita u prodaji na Beatportu 2021., te je tako postao novi najomiljeniji žanr. Posljednje dvije godine držao je drugo mjesto u prodaji, techno je pao na drugo a house glazba je ostala na trećem mjestu.

Prema istom izvješću, koje obuhvaća sve, od prodaje i udjela u glazbi do potražnje i izazova u glazbenoj industriji, amapiano je u protekloj godini doživio uspon, “eksplodirajući globalno” 2021. Poslovno izvješće otkrilo je da su, unatoč rastu, samo tri amapiano pjesme od 80 dodanih na službenu Spotify playlistu izdane putem velikih labela. Žanr je zaobišao većinu zemalja, s visokim stopama pretraživanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.
Izvješće IMS-a također pokazuje dokaze o rastu festivala i klubova s elektroničkom glazbom, prethodno procijenjenih na 2,5 milijardi dolara u 2020., što je porast od 166% u 2021. - nevjerojatnih 1,6 milijardi dolara.

Industrija bruji. Osjetio sam puno uzbuđenja u intervjuima s umjetnicima, promotorima, agentima i izdavačkim kućama u posljednjih mjesec dana. Djelomično zato što se, kao što se predviđalo prošle godine, elektronička glazba ponovno vratila”, rekao je autor izvješća David Boyle. “Vođeni porastom tržišnog udjela u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, otkrili smo rast u 16 zemalja jer radost i energija elektroničke glazbe prate oporavak svijeta nakon pandemije.”
Osim toga, vrijednost DJ softvera i hardvera porasla je za 14% u 2021. na 1,2 milijarde dolara, dok je, po prvi put u nekih 20 godina, porasla i fizička prodaja. Prodaja vinila porasla je za enormnih 51% u 2021., dok je prodaja CD-a zabilježila rast od 9%, bilježući rast prvi put u 17 godina.

Load the next article
Loading...
Loading...