Menu
Home Novosti Menu
Moda

Vrijeme je za... ugly Christmas sweater!

Jeste li se ikad zapitali kad je uopće započeo ovaj trend ružnih ali simpatičnih džempera?

  • Roberta Novosel I Foto: Instagram i Pintarest
  • 11 December 2019
Vrijeme je za... ugly Christmas sweater!

Prosinac je pokucao na vrata, a ružni božićni džemperi svoje su mjesto pronašli u trgovinama. Ovaj modni komad daleko je od lijepog i privlačnog, ali već je godinama popularan. Jeste li se ikad zapitali kako je ovaj grozni trend započeo?

Pojava ružnih božićnih džempera započela je još u 80-ima, u komedijama. Najčešće su ih nosili očevi čiji je sastavni dio outfita bio kardigan na gumbe s ukrasima. Osobito je u to vrijeme bio popularan “The Cosby Show” u kojem je komičar Bill Cosby nosio takav džemper pa djelomično možemo pripisati tu popularnost njemu. Potom su ih počeli nositi studenti i to iz zezancije, s ciljem ismijavanja tog džempera. Tad su te džempere zvali “jingle bell sweaters” a kasnije se naziv mijenja u “ugly Christmas sweaters”. Ipak, pravi početak trenda dogodio se u Vancouveru, kad se 2002. godine održao party na kojemu je dress code bio upravo ovaj džemper. Commodore Ballroom je bila točna lokacija, a organizatori partyja bili su Chris Boyd i Jordan Birch koji su se potrudili i zaštititi naziv “ugly Christmas sweater”. Naravno, zabave se nisu organizirale bez razloga već se prikupljao novac za oboljelu djecu.

Iako je sve počelo kao jedno veliko izrugivanje, nitko nije očekivao da će postati pravi, unosan posao u modnoj industriji. Anna Marie Blackman poduzetnica je koja je odmah prepoznala potencijal u ovom komadu odjeće i bacila se na posao ukrasivši džempere koje je nakon toga prodala na e-bayu. U početku je to bilo 50 prodanih džempera, dok se već godinu kasnije taj broj povećao na 25 tisuća. Koliko su postali popularni govori i činjenica da se 20. prosinca, slavi Nacionalni dan ružnih džempera. Porast popularnosti dovodi do toga da se i dizajnu pridaje velika pažnja pa je glavni cilj da džemper bude što kičastiji. Nisu više dovoljne samo obične pahuljice i ukrašeni bor, već je potrebno dodati pompone, šljokice i neke lude detalje. Najpopularniji motiv na džemperima je medvjed koji sjedi pored božićnog drvca. Vjerovali ili ne, zasjenio je čak i Rudolfa. Gotovo kao da je sve postalo veliko natjecanje tko će pronaći gori model. Ipak, postoji model koji može nadmašiti one klasične, a to je onaj koji možete nositi udvoje. Jasno je do koje sulude razine seže ovaj trend s obzirom da se i McDonald's odlučio izbaciti modnu liniju inspiriranu ovim džemperima.

Ipak, koliko god sve zvuči zabavno, krivci su i za zagađenje okoliša. Svaki treći kupac mlađi od 35 godina kupit će džemper s božićnim motivima, no problem je što će ga vjerojatno obući samo jednom. Produkcija tih džempera šteti okolišu jer je većina njih izrađena od plastičnih materijala pa se savjetuje da umjesto konstantne potrage za novim modelom, stari zamijenimo s bližnjima ili da pročačkamo vintage second hand dućane. Ni slavni nisu ignorirali ovaj trend, a kao neke od njih možemo navesti 2 Chainza i Snoop Dogga. Da zapaprimo listu, čak su se i političari uključili u prodaju svojih modela tijekom 2016. godine,a jedna od njih bila je i Hilary Clinton.

Svidjeli vam se ili ne, vrijeme je da nabavite jedan!

Load the next article
Loading...
Loading...