Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Britanska vlada odbila je prijedlog EU-a da glazbenici mogu na turneju po Velikoj Britaniji bez vize

Vlada i dalje krivi Bruxelles za neuspjeh ovog sporazuma

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 12 January 2021
Britanska vlada odbila je prijedlog EU-a da glazbenici mogu na turneju po Velikoj Britaniji bez vize

Vlada Velike Britanije odbila je ponudu EU-a za bezvizne turneje za glazbenike. Izvor koji je uključen u pregovore o Brexitu rekao je da je glazbenicima uobičajeno ponuditi 90-dnevni boravak u zemlji, bez da moraju vaditi različite radne vize. Primjerice, zemlje poput Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije trenutačno imaju ovakav sporazum s EU.

Međutim, Velika Britanija je odbila ponudu EU za razdoblje od 90 dana, te je dala protuponudu od 30 dana, u skladu s vladinim prijedlogom za ograničenje putovanja za glazbenike iz EU-a. Te mjere dio su planova državne tajnice Priti Patel s ciljem smanjenja problema imigracije. Dakle, od ovog mjeseca, glazbenici iz zemalja EU koji se nadaju turneji po Velikoj Britaniji morat će se prijaviti za vize koje će im omogućiti boravak duži od 30 dana, kao i pružanje dokaza o štednji i potvrde o sponzorstvu od organizatora događaja. To su mjere koje građani koji nisu iz EU trenutno moraju proći da bi radili u Velikoj Britaniji.

Vlada je već ranije ovaj neuspjeh da zaštiti potrebe glazbenika prebacila na Bruxelles, rekavši da je “predložila ambiciozniji sporazum koji bi obuhvatio glazbenike i druge, ali EU je odbila naše prijedloge”.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se traži omogućavanje održavanja turneja bez izdavanja vize, a do sad je premašila 220.000 potpisa. Podržavaju je i dijele object blue, Josey Rebelle, NTS, Hyperdub i Rye Wax, među ostalima. Ipak, među glazbenom zajednicom raste zabrinutost oko toga kako će to utjecati na umjetnike koji su već jako ugroženi pandemijom koronavirusa.

Osim toga, sada je na svakoj državi članici EU da odluči hoće li i glazbenicima iz Velike Britanije trebati viza za turneju po njihovoj zemlji.

Load the next article
Loading...
Loading...