Menu
Home Novosti Menu
Eventi

United We Stream dolazi na Balkan

Prvi u nizu streamova očekuje se 8.1. 2021. godine

  • Mixmag Adria I Foto: Press i Jera Topolovec
  • 11 December 2020
United We Stream dolazi na Balkan

United We Stream Balkan je live-stream platforma koja paralelno sa emitiranjem programa prikuplja sredstva za razvoj i podršku glazbenoj industriji, noćnoj ekonomiji i simbioznim kulturnim organizacijama. Dio je globalne streaming zajednice United We Stream a prvi live streamovi kreću 8.1.2021. a trajat će do 16.4.2021. te će se moći pratiti na web stranici ili na YouTube kanalu.

United We Stream Balkan uključuje Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju a predstavit će neke od najznačajnijih i jedinstvenih lokacija u glavnim gradovima regije. Jednom tjedno, digitalni posjetitelji imat će priliku uživati u visokokvalitetnom live-streamu koji se sastoji od pet sati odabranog glazbenog programa koji dijelom predstavlja aktualne aktere lokalnih scena iz pet različitih zemalja.

Stručni odbor za ovu regiju će biti BAM-C (Balkan Advanced Music Conference) koji će koordinirat cjelokupne produkcijske procese, a pomoći će i kompletnoj strategiji za održivost inicijative iz svoga sjedišta u Sarajevu.

“Klupska kultura koja je zamišljena i nastala u izolaciji vratila se svojim korijenima. Za samo 9 mjeseci, takozvana “godina pandemije” izbrisala je većinu uspostavljenih poslovnih modela i rituala iz gotovo svih aktivnosti vezanih za polje kulture i umjetnosti. Muzički svijet se okrenuo naopako i iznjedrio nove - nikad prije zamišljene - poduhvate i saradnje. Trenutno stanje je proizvelo ogroman i nemjerljiv gubitak na svim poljima u kulturnom sektoru gdje je zajednica velika, ali podrška gotovo nevidljiva. Stoga ovaj projekat ne predstavlja novo normalno ili alternativu za “živa” iskustva, ovo je privremeno svjetlo na kraju tunela koje će pokazati jasan smjer u doba neizvjesnosti. To je ono što UWS model čini esencijalnim u ovom trenutku.” - kaže Mersel Bujak, regionalni koordinator UWS-a za Balkan.
UWS pokrenut je odmah na početku pandemije korona virusa, kao streaming platforma na kojoj se prikupljao novac za klubove, prilika da se čuje glas onih kojima je to najpotrebnije.

“Na globalnom nivou vlade su pogođene suštinskim problemima, pa je kultura i dalje na samom dnu liste njihovih prioriteta. Međutim, nije trebalo dugo da domišljati i aktivni članovi kulturnih zajednica u Berlinu krenu u akciju. Za sedmicu dana osnovan je United We Stream (UWS). Od 18. marta 2020. godine do sada uspjeli smo ujediniti 92 grada, 363 lokacije, 1800 umjetnika i 300 prijenosa uživo, prikupivši 1,5 miliona eura usmjerenih za podršku kulturnom i klubskom sektoru. Sa nedavnim streamovima iz Azije, Švedske, Australije, Londona, Pariza i Madrida, United We Stream polako postaje najveći virtelni klub na svijetu.“ rekla je Danaja Dogaja Volk, Globalna koordinatorica UWS Berlin

Sljedeća stanica je Balkan, dom bogate glazbene povijesti i inovativnih festivalskih iskustava koji je ušao u srca mnogih ljubitelja glazbe i putnika širom svijeta. Ovaj put “Balkanci” se ujedinjuju u misiji da podrže svoju festivalsku i klupsku scenu. Goethe-Institut je također prepoznao važnost i potencijal objedinjenja, kao i značaj kulturnog utjecaja ove inicijative, te podržava njen razvoj u pojedinim zemljama, uključujući i našu regiju.

Ideja programa za regionalne pratitelje, kao i za sve one širom svijeta, jest uživanje i upoznavanje uz nove interpratore muzike, umjetnosti i kulture sa Balkana, putem live streaminga na web stranici, kao i na društvenim platformama. United We Stream Balkan će biti besplatan, ali donacije su dobrodošle putem crowdfunding kampanje. Sav prihod pomoći će u podršci najboljim predstojećim muzičkim poslovnim modelima, idejama i inicijativama širom Balkana, a također će i osigurati financiranje fonda “Save the Blue Heart of Europe”, kampanji čiji je cilj predočiti hidroenergiju kao neodrživu energiju koja prijeti lokalnim zajednicama, biološkoj raznolikosti, šumama i našoj klimi za kratkoročni ekonomski dobitak.

Prvi stream kreće 8.1.2021. predstavit će ga DJ Nulla iz Slovenije (na naslovnoj fotografiji) a možete ga pratiti na YouTube kanalu i web stranici.

Load the next article
Loading...
Loading...